Politologové varují Fialovu vládu. Slibování levných energií ji přijde draho

ERÚ v úterý přišel s návrhem, který by u regulované složky energie zdražil cenu jedné megawatthodiny elektřiny o 71 procent, tedy o zhruba 1 400 korun včetně DPH. V příštím roce by to znamenalo extrémní zdražení elektřiny pro české domácnosti.

Na návrh ještě ten den reagoval premiér Petr Fiala společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). "Drastické zvýšení cen energií se nekoná. Kdo tvrdí něco jiného, jenom šíří paniku," prohlásil Fiala.

I když vláda navýšení připouští, nemá být podle jejích tvrzení tak drastické. "Zvýšení bude ohledně elektřiny opravdu pouze v jednotkách procent," sliboval Síkela. Velkou důvěru si tím ale nezískal.

[chooze:article;value:527756]

Velkolepé sliby podobného rázu totiž mohou vládě podle odborníků spíše uškodit. "Je hezké, že na zprávu ERÚ zareagovala vláda velmi rychle, ale čekal jsem, že kromě uklidňování poskytnou i druhou část. Že řeknou, jak jsou na případné prudké zdražení, které se nyní zdá jako reálná možnost, připravení a jak pomohou lidem. A to jsem neslyšel," zhodnotil výstup premiéra politolog Lukáš Jelínek.

Jelínek není jediný, kdo před unáhleným slibováním vládu varuje. "Domnívám se, že to je neuvážený slib. Ten navíc přichází v době, kdy veřejnost vládě dlouhodobě vyčítá, že své sliby neplní. A to dokonce i ty, které uvedla ve svém předvolebním programu," podotkl politolog Jan Herzmann.

Dopady takových slibů mohou být velké. Vládních výroků se totiž okamžitě chytila opozice včetně té mimoparlamentní, která vládu za dle jejího názoru nesplnitelné sliby dlouhodobě kritizuje. "Pokud se příští rok skutečně ceny zvednou, pak má vláda problém. Příští rok jsou troje volby – krajské, evropské a senátní. Opozice bude toto téma drahých energií držet i celý rok. Nenechá si ho ujít, protože toto téma mezi voliči rezonuje," podotkl Jelínek.

[chooze:article;value:527699]

Na to, že by dražší energie vedly i k pádu vlády, prý ale nejspíš nedojde. "Je to samozřejmě hodně spekulativní, ale nemyslím si, že by mohl být kvůli tomu Fiala dohnán k rezignaci. Zdali by to vedlo k rezignaci jednoho z méně populárních ministrů, jako je Síkela, to si netroufnu tvrdit," poznamenal Herzmann.

Vláda si přitom nemůže dovolit ztrácet důvěru občanů. "Už nyní je důvěra ve vládu na historickém minimu. Nižší důvěru měla už jen vláda Petra Nečase. Neplnění slibů povede jen k dalšímu propadu důvěry," myslí si Herzmann.

Jedním z argumentů Fialova kabinetu, který použil i při úterní reakci na plán ERÚ, je i opakované tvrzení, že předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) přivedla zemi do složité situace. Babišovu vládu Fiala obvinil z laxního přístupu k tendru na Dukovany, protože se údajně o energetickou bezpečnost nestarala.

[chooze:article;value:527799]

To ale podle Jelínka není dobré vysvětlení. "Výhrady k tendru na Dukovany mi nepřijdou úplně férové. O tom se jednalo velmi dlouze a složitě a nemyslím si, že kdyby byla u moci ODS nebo někdo jiný, tak by se příprava rozšíření Dukovan nějak uspíšila. Jiná věc je to, že Česko zaspalo rozvoj obnovitelných zdrojů, které Andrej Babiš dlouhodobě podceňoval," poznamenal.

Není sám, kdo si to myslí. "Ať už za tu situaci Babiš může, nebo ne, toto je pouze politická rétorika. A čím delší doba uběhla od voleb, tím menší má tento argument hodnotu. Myslím si, že vláda jej často nadužívá a trochu tím i maskuje skutečnost, že nestihla v rozumném horizontu vše, co slíbila," zakončil Herzmann.

Fiala slibuje, že elektřina zdraží jen málo. Za všechno prý může Babiš:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.