Polární vír i El Niño. Meteoroložka konečně řekla, jaká bude zima v Česku

Pomalu se blíží zima a všechny zajímá, jak bude v Česku vypadat. Spekuluje se hlavně o tom, jak ji ovlivní jev El Niño. "Poslední výpočty ukazují, že teplota vody se pohybuje dva až tři stupně Celsia nad normálem. To už jsou teploty, které dokáží zamíchat s globálním charakterem počasí," vysvětlila Honsová.

"Dopad na české počasí jednoznačně El Niño nemá. S ostatními jevy ale může mít dopad v rovníkových oblastech je polární vortex," poznamenala meteoroložka. Právě tento jev, který je známý také jako polární vír, může mít vliv na zimu v Česku.

[chooze:article;value:526932]

"Jedná se o silné studené větry, které jsou ve výšce kolem 50 kilometrů, tedy ve stratosféře, a dosahují rychlosti kolem 250 kilometrů za hodinu," popsala Honsová. 

Pokud bude polární vír stabilní, zůstane studené polární proudění nad pólem. Čekala by nás tedy spíše teplá zima, a to i proto, že větry z jihu a jihozápadu se nad teplým Středozemním mořem a Atlantikem nemají kde ochladit. 

"Může ale i oslabovat, což se děje poměrně často," upozornila Honsová. "Jakmile začnou tryskové proudy meandrovat, tak se můžeme velmi často setkávat s tím, že sem pronikne i studený polární vzduch," dodala.

[chooze:article;value:526150]

O tom, že polární vír oslabil, bychom měli vědět asi týden dopředu. "Stratosférické oteplení by se u nás na počasí promítlo za dva, tři, mnohdy i čtyři týdny," uvedla meteoroložka. Znamenalo by to, že nás čeká tuhá zima.

Modely se přiklání spíše k teplé zimě. Oproti přechozím by měla být teplejší průměrně o dva až tři stupně Celsia.

Naposledy bylo El Niño velmi výrazné v zimě v letech 2015 a 2016. Odchylka tenkrát byla 4,9 stupně Celsia nad průměrem. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.