Muži v Česku zanedbávají lékařskou prevenci. Může zachraňovat životy

Kromě "rýmičky" mohou muže trápit opravdu vážná onemocnění. V Česku nyní narůstá počet pacientů s infekcí, ledvinovými kameny i rakovinou prostaty. Ta se stala nejčastějším mužským nádorovým onemocněním.

Těžkou diagnózu si vyslechl i 49letý Aleš Maxa, kterému včasný záchyt zachránil život. "Typické příznaky rakoviny prostaty jsem vůbec neměl, takže to byla náhoda, že v rámci té preventivní prohlídky se zjistilo, že nemoc tady u mě je," ukazuje. 

[chooze:article;value:521499]

​"Operativně mi byla prostata vyjmuta a naštěstí v rámci vyšetření se zjistilo, že rakovina byla jenom vevnitř a že se dál nerozšířila," shrnuje Aleš svoji zkušenost, která skončila dobře. K včasné prevenci vyzývají muže lékaři i díky nových technologiím. "Jsme rádi, že od ledna 2024 bude takzvaný plošný screening rakoviny prostaty, takže muži se nesmí divit, že je osloví praktik, že by měli jít k urologovi na preventivní vyšetření," říká primář urologické kliniky Vojenské fakultní nemocnice Libor Zámečník. 

V Česku rakovinou prostaty každoročně onemocní zhruba 8 tisíc mužů a číslo rok od roku narůstá. Na vině je zanedbávání preventivních prohlídek. "V Česku chodí na preventivní prohlídky více než 50 procent občanů. Bohužel u mužů je to výrazně nižší číslo, udává se 15 až 30 procent," dodává praktický lékař Cyril Mucha. 

Podle lékařky a propagátorky prevence před onkologickými onemocněními Kateřiny Šédové vzrůstá riziko rakoviny prostaty hlavně u mužů po 50, nejčastěji se ale projevuje u mužů mezi 65. a 70. rokem. Mladší muži by si však měli dávat pozor na rakovinu varlat, na což je může upozornit bulka. "Přijít se na to dá takzvaným samovyšetřením, které se provádí jednou měsíčně. Je to jednoduché, zabere to třeba i jenom tři minuty," dodává. 

[chooze:article;value:524423]

​Preventivní prohlídku u praktického lékaře by měli muži absolvovat jednou za dva roky. Od 50 let pak každý rok také vyšetření u urologa. "Muž nemusí čekat nic bolestivého. Je to vyšetření fyzikální, tedy pohmatem. Další vyšetření se dělá z krve a pak vyšetření ultrazvukem, které taky nebolí," uzavírá Zámečník. Kromě toho by muži neměli zapomínat jednou ročně také na preventivní prohlídku u zubaře. 

"Muži by jednou za deset let měli dojít i na takzvanou screeningovou kolospii, tedy na vyšetření, které pomáhá v prevenci rakoviny střeva. Zároveň jednou ročně by měli dojít na preventivní prohlídku ke kožnímu lékaři, právě na kontrolu mateřských znamének. Kromě toho by měli chodit i k očnímu lékaři, a to nejméně jednou za čtyři roky," doplňuje výčet Šédová s tím, že nově je v Česku zavedený také screening karcinomů plic, který se provádí u kuřáků mezi 55. a 75. rokem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.