Ceny v českých skiareálech zůstávají stejné. V zahraničí si ale lyžaři připlatí

Po loňské zoufalé sezóně doufají provozovatelé českých skiareálů ve více sněhu i lidí. Chtějí je nalákat na řadu novinek, ať už v podobě modernějších lanovek, nebo nových sjezdovek. Areály do rozvoje investovaly přes miliardu korun.

"Letos je to Dolní Morava, kde vznikla nová sjezdová trať pro rodiny s dětmi. Je dlouhá 3,7 kilometru, takže je v tuhle chvíli nejdelší v České republice. Ve Špindlerově Mlýně bude od letošního roku fungovat 2,5 kilometru zbrusu nových sjezdovek," řekl ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Dobrou zprávou pro lyžaře jsou i ceny. "Zhruba dvě třetiny skiareálů zůstanou na cenách z uplynulé loňské zimy. U zbylé třetiny dojde k mírnému poklesu nebo nárůstu, ale opravdu jen v rozmezí jednotek procent," informovala prezidentka Asociace horských středisek ČR Kateřina Neumannová.

[chooze:article;value:525848]

Ceny skipasů pro dospělé se v Česku budou pohybovat od 900 po asi 1 700 korun za den. Za dětský skipas lyžaři zaplatí zhruba o třetinu méně. Pokud chtějí ušetřit, vyplatí se skipasy koupit dopředu přes internet. Online jsou až o 20 procent levnější.

Na podobných cenách zůstane i ubytování. "Může tam dojít k drobnému nárůstu, ale není to plán. Uvidíme, jaká bude poptávka," uvedl generální ředitel Skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl. "V Krkonoších nepředvádíme žádné dramatické navýšení všech služeb," přidal ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Podle nejnovějších průzkumů se většina českých lyžařů v letošní zimní sezoně na hory alespoň jednou chystá. Řada z nich i do Alp. Právě tam si lidé letos připlatí zhruba o deset procent. Ceny skipasů se tam pro dospělého budou pohybovat v průměru od 1 500 do 1 800 korun za den. Děti zaplatí zhruba polovinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.