Čechy čeká brutální zdražení energií. Až o desítky procent, oznámil úřad

Příští rok může elektřina pro české domácnosti výrazně zdražit. V případě, že projde návrh ERÚ, by domácnost za jednu megawatthodinu od příštího roku zaplatila o 1 400 korun víc. Průměrná spotřeba české domácnosti podle úřadu činí zhruba tři MWh elektřiny ročně.

Regulovaná složka elektřiny, kterou určuje ERÚ je platná celý kalendářní rok. Neregulovanou část nastavují jednotliví dodavatelé, kteří si vyhrazují možnost tuto cenu změnit. Jak se každému zvýší cena, ale bude záviset především na velikosti bytu nebo domu a spotřebě. 

[chooze:article;value:526825]

Úřad plánované zdražení odůvodnil tím, že stát přestane dotovat část plateb, které kryl díky energetické krizi, konkrétně poplatky za obnovitelné zdroje energie nebo náklady na technické ztráty či náklady na podpůrné služby. Podle ekonomů to souvisí s vládními úsporami a nutností státu zbavit se dotovaných nákladů. "Je zřejmé, že stát, pokud chce šetřit, tak se k tomu musí postavit čelem a bohužel část nákladů, které dosud byly dotovány, půjdou za domácnostmi nebo za firmami," reagoval na zdražování analytik Jiří Cihlář. 

Na řadu nyní přichází takzvaný veřejný konzultační proces, kdy bude úřad o navýšení jednat i s odbory. Zcela jasno o navýšení ceny tak bude do konce listopadu. Cena plynu by se podle návrhu ale neměla tolik zvyšovat. Vyplývá z něj, že u domácností se regulovaná část plynu meziročně zvýší o 39 procent, tedy za jednu megawatthodinu plynu se zdraží asi o 125 korun. 

[chooze:article;value:527730]

​Fiala: Cena elektřiny se zvedne jen o jednotky procent

Proti návrhu ERÚ se vymezila i opozice. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové je zdražení důsledek politiky vlády, která se podle ní dotkne peněženek všech obyvatel. "Je to logický důsledek balíčku číslo dvě, kterým ministr financí Zbyněk Stanjura přesouvá 51,5 miliard korun na složenky lidí a firem," napsala na sociální síti X. O něco kritičtější byl exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). "Debakl pana ministra Síkely. Stalo se přesně to, před čím jsem varoval. Proto jsme také navrhovali scénář, který by tomuto vývoji předešel. Neposlouchají, a že to odnesou lidé a firmy je jim jedno," sdělil

Na mimořádné brífinku v úterý odpoledne se vůči reakci opozice a dalších zástupců vymezil premiér Petr Fiala (ODS), podle nějž Čechy příští rok žádné dramatické zvýšení cen elektřiny ani plynu nečeká. "Chci zdůraznit, že ceny energií nebudou růst o desítky procent, a to v žádném případě. Lidé budou platit jako letos nebo maximálně o jednotky procent více," řekl. Za drahé energie podle něj můžou předchozí vlády a hlavně politika expremiéra Andreje Babiše (ANO), který se "nestaral o energetickou bezpečnost", zmínil. 

Češi hledají cestu ven z pasti drahých energií. Investují do úprav domovů (10/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.