Vážné průjmové onemocnění se šíří Evropou. Je i v Česku, potvrzují odborníci

Země napříč Evropou hlásí zvýšené množství případů nemoci zvané kryptosporidióza. Tu přenáší parazitičtí prvoci Cryptosporidium parvum, kteří vyvolávají velmi závažné průjmy nebezpečné hlavně pro děti. "Během září byl nárůst případů zaznamenán v Irsku, Lucembursku, Nizozemsku a Velké Británii," varuje Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) ve svém hlášení z října.

Nákaza ale není záležitostí jen západní Evropy. "V posledních letech se nemoc objevuje i v Česku. Jsou to ale pouze jednotky případů," potvrdila pro TN.cz její výskyt v Česku mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

I v tuzemsku lze pozorovat mírný nárůst. V letošním roce se totiž do konce září objevilo hned sedm případů. To je nejvíce v tomto období za poslední dekádu. Rekordní pak byl rok 2019, kdy se během 12 měsíců objevilo 13 případů – šest do konce září, dalších sedm pak do konce prosince.

[chooze:article;value:527218]

Parazit se přenáší takzvaně fekálně-orálně, nejčastěji z vody či jídla kontaminovaného zvířecími exkrementy. Zaznamenané jsou ale i případy přenosu mezi lidmi po análním pohlavním styku. Cryptosporidium má také vysokou toleranci vůči chlóru, což mu umožňuje přežívat po dlouhou dobu v chlórem ošetřené pitné vodě i v bazénu, píše pak deník Daily Mirror.

Kromě silného vodnatého průjmu vyvolává také bolestivé křeče v břiše, nevolnost, zvracení a horečku. První příznaky se většinou objevují dva až deset dní od nakažení.

Nejnebezpečnější je tento prvok pro malé děti do pěti let. V této kategorii je dokonce nejsmrtelnějším průjmovým onemocněním. Často se pak vyskytuje také u lidí nemocných virem HIV. Jen v roce 2016 způsobil podle vědeckého časopisu Lancet ve světě kolem 50 tisíc úmrtí. Některé odhady mluví i o více než 80 tisících.

Drama na palubě. Letoun se musel vrátit na letiště kvůli cestujícímu s průjmem (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.