Školy mohou přijít o asistenty pedagogů. Obávají se chystaných změn

Změny ve financování asistentů pedagogů momentálně řeší ředitelé základních škol napříč republikou. Obávají se, že jim asistenti ze škol odejdou a děti, které je potřebují, nebude mít kdo učit.

"Je to velký stres. Nejenom pro ředitele, ale hlavně pro ty asistenty, kteří vlastně vůbec nevědí, co bude," upozornila ředitelka ZŠ TGM Štětí Gabriela Hrušková. "Já nevím, kdo tady zůstane v té škole, kdo bude ty děti učit. To výrazně sníží kvalitu vzdělávání," varovala ředitelka ZŠ Solidarita Karin Marques.

Nyní školy získávají peníze na asistenty po doporučení poraden. Nově by o tom ale rozhodovaly dané parametry.

[chooze:article;value:527528]

"Například počet tříd, které ta škola má. Na každou třídu by škola dostala určité peníze na určitý úvazek asistenta. Pak je tam počet prvních, druhých a třetích tříd v ročníku. Tam by školy dostaly nějaké peníze na asistenty navíc. Zároveň je tam počet žáků ve třetím stupni podpůrných opatření. Tam na každé tři žáky by škola dostala nějaké peníze na asistenty. A pak je tam počet žáků ve třetím nebo čtvrtém stupni podpůrných opatření," vysvětlil metodik portálu Asistent pedagoga a vysokoškolský pedagog Zbyněk Němec.

Odborníci se ale obávají, že velká část škol parametry nesplní a o asistenty přijdou. "Dotkne se to většiny škol, které vzdělávají větší počet žáků se speciálními vzdělávacími potřebami," myslí si předsedkyně organizace SOFA Lenka Felcmanová.

"Pro některé školy by to skutečně znamenalo, že by přišly třeba o třetinu nebo někdy i o víc asistentů pedagoga," poznamenal Němec.

[chooze:article;value:527134]

Podle ministerstva školství je pozice asistentů dlouhodobě nestabilní. Většinou mají smlouvu pouze na rok nebo dva a školy na ně nemají vždy dostatek peněz. Zavedení nových parametrů by to mělo změnit.

"Ten systém se musí změnit směrem k tomu, že pozice budou nějak normativně ukotveny. A ten velký úkol je zvládnout to co nejlépe při nějakém přechodu, který v určitý moment bude muset nastat," řekl náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Změny by měly platit od roku 2025. Speciálních škol se nijak nedotknou. Týkají se pouze základních škol hlavního vzdělávacího proudu. Právě v nich ale pracuje nejvíce asistentů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.