Před rokem šli na covid testy, teď jim hrozí vymahači. Byl to omyl, tvrdí firma

Zaplaťte test na covid, nebo si vás vezmou na mušku vymahači dluhů. V tomto duchu přišla mnoha lidem SMS zpráva od firmy Renturi, která je jedním z největších poskytovatelů pracovně-lékařských služeb v Česku. Jednou z nich je i paní Martina, která zprávu zveřejnila na facebooku s důvodnou domněnkou, že se jedná o podvod. 

"Úhrada vašeho antigenního/PCR testu, který byl proveden společností Renturi, byla Vaší zdravotní pojišťovnou zamítnuta. Částku ve výši 790 Kč prosím uhraďte do 1. 11. 2023. Pokud nebude uhrazena v uvedeném termínu, budeme nuceni pohledávku předat k vymáhání inkasní agentuře," píše se v SMS zprávě. 

Nic neplaťte, radí pojišťovny

Zarážející navíc je, že test byl provedený už začátkem minulého roku. Stejnou výzvu obdrželo více lidí, někteří z nich testování na covid postoupili dokonce už v roce 2021. Pro TN.cz i některé zdravotní pojišťovny potvrdily, že o případu vědí, protože se na ně obrátili jejich zmatení klienti. 

[chooze:article;value:453182]

​Například mluvčí OZP František Tlapák sdělil, že dotazy v této souvislosti obdrželi již dříve. "Obrátili se na nás s dotazem, že po nich tato firma požaduje zaplatit testy, které ale byly uhrazeny v rámci příspěvku na testování na covid jejich zaměstnavateli. Prověřovali jsme, zda má Renturi právo po nich platbu chtít. Nikdy neměla, nebyla zaměstnavatelem nikoho z nich. Klienty jsme o tom informovali," řekl. 

Že je výzva k úhradě neoprávněná, potvrdila i mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová. Pojišťovna podle ní testování hradila v souladu s tehdejšími mimořádnými opatřeními a platby byly účinné ke dni testování. "S ohledem na tuto skutečnost doporučujeme klientům na SMS nereagovat," radí Mazurová. 

V tomtéž duchu se vyjádřil také mluvčí Zaměstnanecké pojišťovny Škoda Petr Kvapil, který vysvětlil, že i kdyby úhrada byla poskytovatelem služeb zamítnuta, není postup standardní. "Navíc je-li tak činěno s poměrně velkým časovým odstupem od provedeného výkonu. Samotný způsob sdělení formou SMS také není dle mého názoru v době, kdy se občané setkávají s řadou podvodných SMS (či e-mailů), příliš důvěryhodný," doplnil. 

[chooze:article;value:475459]

Nedorozumění, říká firma

​Mazurová z ČPZP dodala, že situaci pojišťovna konzultovala se samotnou firmou Renturi. "Ta sdělila, že se jedná o chybu na jejich straně," konstatovala. Totéž firma následně potvrdila i pro TN.cz. Ukázalo se tak, že se nejedná o podvodné SMS, ale o omyl. 

"Je pravdou, že společnost Renturi s.r.o. kontaktovala některé ze svých klientů s žádostí o úhradu poskytnuté zdravotní péče. Bohužel však v tomto procesu došlo k technické chybě, za kterou se společnost Renturi všem dotčeným omlouvá," sdělila výkonná ředitelka firmy Kateřina Piwková. 

"Situaci momentálně aktivně řešíme především s oslovenými klienty. Nyní můžeme sdělit pouze to, že zprávy neměly být zaslány, neboť je celá záležitost nedorozuměním. Pakliže byla úhrada ze strany osloveného klienta zaslána na uvedený bankovní účet, pak mu bude samozřejmě navrácena," doplnila. 

​Krátce poté, co firmu kontaktovala redakce TN.cz, od ní paní Martina obdržela další SMS zprávu, ve které se Renturi omluvila za nedorozumění a komplikace.

Není divu, že podobným SMS zprávám čím dál více lidí nevěří. Podle policejních statistik totiž masivně přibývá internetových podvodů. Podívejte se v reportáži, na co si dát pozor:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.