Piráti proti stranám SPOLU. Eurovolby otřásají jednotou vládní koalice

Koaliční partneři, kteří si co nevidět půjdou po krku. Podle pozorovatelů tak začíná vypadat situace kolem voleb do Evropského parlamentu. Evropští Piráti si totiž nechali zpracovat analýzu, jak v Bruselu hlasují poslanci koalice SPOLU, což je podle lidovců proti všem domluvám. 

"Je to start negativní kampaně. Piráti systematicky kopou do koalice SPOLU. Oni to dělají napříč tomu, že jsou součástí vlády České republiky. Neubránili jsme se tomu, ale je čas je opravdu trošku nakopat zpátky," sdělil v reakci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). 

[chooze:article;value:527283]

​Ačkoliv ve vládě jsou Piráti koaličními partnery ODS, lidovců a TOP 09, v blížících se volbách do Evropského parlamentu jde o nelítostné soupeře. Zhodnocení hlasování europoslanců z těchto stran zadal kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). "Podle mě je prostě fér, aby lidé věděli, co se v europarlamentu prostě děje," řekl. 

Podle odborníků se ale situace mezi koaličními kolegy může ještě víc vyhrotit. "Budou se vytahovat na světlo nejrůznější statistiky, jak kdo hlasoval, s kým hlasoval a proti čemu hlasoval a myslím si, že to bude mít vliv na domácí politiku," myslí si politolog Jiří Pehe. 

[chooze:article;value:525059]

​Předsedové vládních stran se ale proti scénářům ohledně rozštěpení koalice ohrazují. "Od vládních koaličních partnerů očekávám věcný souboj idejí a vizí, nikoliv snižování se k osobním útokům a populismu, proto se nedomnívám, že naši vládní spolupráci evropské volby nějak výrazněji ovlivní," myslí si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

"Nepřekvapuje mě to, je to prostě dáno tím, že ODS je skutečně pravicová strana v pravicové frakci. Zatímco naši partneři jsou členy Evropské lidové strany, která je daleko víc středová," reagoval europoslanec a lídr kandidátky SPOLU Alexander Vondra (ODS). Volby do Evropského parlamentu se bude konat příští rok v červenci. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.