Fiala jednal se šéfem Volkswagenu o gigafactory. Továrnu by chtěli i Poláci

"Pomalu už nazrává čas, abychom věděli, zda to rozhodnutí spěje k úspěchu projektu, nebo se to bude dál oddalovat," prohlásil už dříve předseda vlády. 

Po pondělním jednání premiéra s šéfem koncernu by mohlo být o něco jasnější, jestli Volkswagen o výstavbu továrny na Plzeňsku má zájem. Jak jednaní dopadlo, ale není jasné.

Tiskový mluvčí Úřadu vlády nám řekl, že se k detailům schůzky nebude vyjadřovat a že není naplánovaný ani žádný mediální výstup. Podle dostupných informací ale jednání mělo začít v 15.30 odpoledne ve Strakově akademii.

[chooze:article;value:526480]

"Pan premiér a pan ministr nejprve o jednání informují vládní kolegy. Předpokládáme, že tak udělají na středečním jednání. Bližší informace je tak možné očekávat po jednání vlády," avizoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

"Možné scénáře jsou, že se to ještě dneska nedohodne, že si obě strany nechají čas na jednání, ale všichni doufáme, že Volkswagen kývne," uvedl ředitel Asociace pro elektromobilitu Lukáš Hataš.

S Českem jedná Volkswagen o areálu armádního letiště v Líních u Plzně, kde by továrna zaměstnala zhruba 4 000 lidí. "Převážná část z elektromobilů se vyrábí v Německu, proto je ta lokalita Plzně pro ně zajímavá. Ale jsou na stole i konkurenční nabídky třeba Polska," vysvětlil Hataš.

[chooze:article;value:524027]

Pokud by se u nás baterie skutečně začaly vyrábět, znamenalo by to podle expertů návrat Česka na mapu automobilového průmyslu. "Samozřejmě tento projekt by byl největší soukromou strategickou investicí v historii České republiky, proto na něm taky intenzivně pracujeme," řekl dříve Fiala.

V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo podle premiéra soustředit na další strategické projekty. To kvitují i odborníci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.