Na letenkách se dá dost ušetřit. Vyhněte se ale pátku, radí analýza

Po pandemii koronaviru se turistický ruch velmi rychle vzpamatoval a letadla jsou již opět plná cestujících. Létání je totiž nejrychlejší způsob dopravy a v mnoha případech i velmi výhodný. Stačí znát pár triků, tvrdí společnost Expedia Group Media Solutions, která se věnuje marketingu a cestovnímu ruchu.

Firma analyzovala miliardy rezervačních údajů a vypracovala z nich zprávu s názvem 2024 Air Travel Hacks Report (v překladu Tipy pro létání na rok 2024), která obsahuje několik užitečných triků, které šetří peníze a stres při odletu na plánovanou dovolenou.

Kdy rezervovat

Společnost na základě zkoumaných dat například zjistila, že pokud si letenku zarezervujete v neděli, tak můžete ušetřit průměrně osm procent z ceny. Naopak jako nejhorší den pro nákup se ukázal pátek.

​Dobré je prý také kupovat lístky s předstihem, který ale není přehnaně velký. "Zarezervujte si mezinárodní letenky zhruba 60 dní před odletem. Rozhodně ale ne dříve než čtyři měsíce předem," radí Expedia. Cestující, kteří si rezervovali dva měsíce před odletem, podle firmy ušetřili přibližně 10 % ve srovnání s těmi, kteří si rezervovali dříve. Průměrné ceny letenek podle dat společnosti dosahovaly vrcholu přibližně čtyři měsíce před odletem. Následně klesají a znovu stoupat začnou zhruba 20 dní před odletem.

Kdy cestovat

Jako odletový den se nejvíce osvědčil čtvrtek. Podle zprávy může odjezd ve čtvrtek ušetřit v průměru až 16 procent. Naopak neděle bývá nejdražším dnem pro zahájení cesty.

[chooze:article;value:461664]

​Podle dat společnosti je také lepší odlétat před 15. hodinou, protože to snižuje šanci, že váš let bude zrušen. Lety, které odlétají po třetí odpoledne, mají podle zprávy v průměru až o 50 % vyšší šanci, že budou zrušeny, než ty, které odlétají dříve během dne.

Další tipy

Před nákupem letenky je také dobré porovnat si cenu u jednotlivých přepravců nebo prostřednictvím různých srovnávačů. Odborníci nicméně doporučují nakupovat přímo u leteckých společností, a ne přes různé přeprodejce. Na letišti vás pak může čekat nepříjemnost v podobě například doplácení zavazadel.

Trendy roku 2024

Průměrná cena letenky letos oproti loňskému roku klesla podle údajů Expedie až o tři procenta, přičemž počet plánovaných letů na krátké i dlouhé vzdálenosti je již téměř na úrovni roku 2019, tedy před pandemií koronaviru.

Mezi nejoblíbenější mezinárodní destinace pro následující rok patří New York, Dubaj a Bangkok. V Evropě jde o Amsterdam, Barcelonu a Istanbul. Nejrychleji pak mezi cestujícími roste zájem o Peking.

Z Prahy začal v říjnu létat Airbus A350. Podívejte se, jak vypadá zvenku i vevnitř:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.