Moře v Chorvatsku překvapilo odborníky. Podobný jev tam zaznamenávají vzácně

V noci na pátek zuřil na Istrii silný vítr provázený intenzivním deštěm. Podle chorvatského zpravodajského webu HRT byla zaplavena řada nábřeží a ulic v pobřežních městech. Některé silnice musely být kvůli vysoké hladině moře uzavřeny. 

Když je řeč o hladině moře, v severojadranském městě Bakar naměřili jednu z nejvyšších historických hodnot. Geofyzikální oddělení tamní přírodovědecké a matematické fakulty na svém webu uvedlo, že hloubka moře před půl desátou v pátek dopoledne přesáhla průměrnou hodnotu o 107 centimetrů. 

[chooze:article;value:525258]

"Jde o jeden z nejvyšších stavů zaznamenaných od roku 1929, kdy byla založena stanice v Bakaru," uvedli odborníci. Možných faktorů, které k takovému extrému přispěly, je podle nich více. 

"První analýzy naznačují vzestup hladiny moře v důsledku působení nízkého tlaku vzduchu a jižního bouřlivého větru," jmenovalo geofyzikální oddělení jeden z faktorů. Výšku hladiny při přílivu podle nich ovlivňuje i změna klimatu. "Rychlost nárůstu hodnot v posledních desetiletích na Jadranu je asi tři milimetry za rok," zakončují odborníci. 

Před týdnem zasáhla mohutná bouře i Velkou Británii, kde si vyžádala několik obětí. Více informací se dozvíte v reportáži: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.