Demenci může odhalit vaše chůze. Vědci řekli, na co si dát pozor

Demencí podle Světové zdravotnické organizace na světě trpí asi 55 milionů lidí. Každý rok přitom lékaři diagnostikují kolem deseti milionů nových případů. V Česku je pak podle České alzheimerovské společnosti asi 150 tisíc lidí s demencí. Mnozí však na to, že takovýmto onemocněním trpí, přijdou, až když nemoc zesílí. Včasná diagnóza a brzké zahájení léčby jsou přitom velmi důležité pro zachování psychických schopností nemocného.

Mezi hlavní příznaky demence patří ztráta paměti nebo problémy s řečí či s orientací v čase a prostoru. Podle odborníků se ale začínající demence dá vypozorovat též z chůze a pohybů nemocného. "Je to proto, že chůze ve skutečnosti vyžaduje hodně přemýšlení," vysvětlila pro britský deník Sun psychiatrička Gill Livingstonová.

[chooze:article;value:526261]

Špatný odhad zatáček

Studie týmu z britské University College London prováděná na nemocných s Alzheimerovou chorobou, která je nejčastějším důvodem vzniku demence, ukázala, že takto nemocní lidé často špatně hodnotili velikost úhlu zatáčky při průchodu dráhou připravenou z kuželů.

"Lidé s ranou Alzheimerovou chorobou soustavně přeceňovali zatáčky na trase a vykazovali větší rozdíly, pokud jde o přesné určení směru. Podobné vady ale nebyly pozorovány u zdravých postarších účastníků experimentu ani u lidí s lehkými kognitivními poruchami," tvrdí vědci.

Pomalejší chůze

Dalším symptomem, který může ukazovat na počínající demenci, je pomalé tempo chůze. Samozřejmě není nic špatného na tom, dát si občas načas, ale výrazné zpomalení chůze (například v průběhu let) může být významným varovným signálem.

Velká australská studie, která v průběhu šesti let zkoumala rychlost chůze u skoro 17 000 postarších lidí, totiž ukázala, že u těch, kteří měli problémy s pamětí a zároveň se jejich chůze výrazně zpomalila, bylo riziko demence nejvyšší. Vědci proto radí rychlost chůze při podezření na demenci pozorně sledovat.

[chooze:article;value:523161]

Velikost kroků

Kromě samotné rychlosti kroků může hrát velkou roli v rozpoznání demence také jejich velikost, respektive délka a šířka. U lidí s demencí se podle výzkumu amerických vědců častěji vyskytovaly krátké a široké kroky.

Pohyb rukou

Demence může ovlivnit také pohyb rukou. V tomto případě pohyb paží při chůzi. Demence totiž narušuje nejen rozhodnost a schopnost orientace, ale také rovnováhu. "Pacienti mají tendenci více houpat rukama, ale držet je blíže k tělu," popisuje obvyklé změny Livingstonová.

Demencí trpí i hvězda akčních filmů Bruce Willis. V únoru to oznámila jeho rodina: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.