Spousta památek bude mít otevřeno i v listopadu. Zvou navíc na zajímavé akce

Některé hrady a zámky zůstanou otevřené i v listopadu. Třeba 11. 11., v Den válečných veteránů, budou mít veteráni vstup na památky ve správě Národního památkového ústavu zdarma. Letošní novinkou jsou tzv. poesiomaty na hradu Kunětická hora na Pardubicku a zámku Frýdlant v Čechách, kde si lidé kromě zajímavostí o hradech poslechnou i básně.

"V zimní sezoně zůstane otevřený zámek Sychrov, dále to bude ještě císařský zámek Zákupy a také zámek Slatiňany. Návštěvníci se určitě mohou těšit na vánoční výzdobu – Slatiňan, Zákup i zámku Sychrov. Návštěvníci dětští si pak mohou užít tady na Sychrově také pohádkové prohlídky, a to už druhý víkend v listopadu," přidává další zajímavé akce Ondřej Kubáček ze státního zámku Sychrov.

Pokračuje i program věnovaný 400letému výročí rodu Harrachů v Čechách, což je projekt, který zahrnuje od přednášek až po speciální prohlídky a potrvá až do konce roku. Uzavření památek využívají pracovníci k velkému úklidu, opravám a restaurátorským pracím.

[chooze:article;value:525139]

"Zároveň pokračují práce i na dokončení zásobovací lanovky na hradě Bezděz, který by měl být také napojen na vodovodní řad, což bude velká novinka, kterou pocítí nejen pracovníci, ale i návštěvníci," doplnil Kubáček.

A chystá se i velká rekonstrukce renesančního zámku Litomyšl. Návštěvnická sezona, byla letos velmi úspěšná. Zda padl návštěvnický rekord, budou správci hradů a zámků vědět až po ukončení sezony.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.