Je teď dovolená v Egyptě bezpečná? Pět otázek a odpovědí

S výjimkou Taby, kam už české cestovní kanceláře zájezdy nechystají, je podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého i podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže cestování do Egypta bezpečné. Jiná populární letoviska mají být daleko z "dostřelu".

1. Mají se lidé, kteří se chystají do Hurghady, Šarm aš-Šajchu a Marsá Alamu, bát?

Ani útok na nemocnici z noci na pátek nepovažuje za úmyslný bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Jde spíše o ojedinělý incident. "Něco takového rozhodně není v zájmu Izraele ani Hamásu," říká pro TN.cz Šedivý. Jan Papež k tomu dodává, že většina přímořských resortů je v bezpečné vzdálenosti od oblasti bojů.

2. Bude ministerstvo zahraničí vydávat nové pokyny?

Černínský palác doporučuje cestovatelům hlavně dbát na doporučení egyptské armády a policie. Ve spolupráci s naším velvyslanectvím v Káhiře bude úřad také aktualizovat důležité informace pro cestovatele, které budou dostupné na webu ambasády v Káhiře. "V pátek se kvůli případným doporučením sejde i náš konzulární odbor," vysvětluje mluvčí ministerstva Daniel Drake.

3. Jak bude pravděpodobně reagovat Egypt?

Káhira zatím žádnou oficiální protestní nótu kvůli útoku v Tabě nevydala. Dokud se incident neprošetří, není ani jasné, kam by taková stížnost měla směřovat. Egypt se sice řadí k muslimským zemím, je proti izraelským útokům v Pásmu Gazy, zároveň ale jeho bezpečnostní složky zasahovaly, jak informuje New Arab, proti propalestinským demonstracím.

4. Jak jsou chráněna přímořská letoviska?

Káhira disponuje systémy protivzdušné obrany. Podle generála Šedivého jsou ale asi o dvě generace starší než pověstný izraelský Iron Dome (Železná kopule). Pro egyptskou ekonomiku jsou příjmy z cestovního ruchu důležité. A tak je v zemi obvyklé, že turisté mají ozbrojený doprovod hlavně v místech, kde může být zvýšené riziko útoku teroristů. A po události z Taby je možné očekávat, že přijdou další bezpečnostní opatření.

5. Co mám dělat, když jsem si zájezd rozmyslel a nechce se mi tam jet?

V první řadě je důležité si pořádně rozmyslet, kam se na dovolenou budete chtít vypravit. Pokud je dovolená už zakoupená, je nutné vyjednávat s cestovní kanceláří. Užitečné je také například sledovat doporučení ministerstva zahraničních věcí, nárok na vrácení peněz či jinou kompenzaci vznikne až poté, co ministerstvo zahraničí určitou oblast označí za nebezpečnou. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Papež proto doporučuje absolvovat dovolené s cestovními kancelářemi. V případě individuálních cest žádný nárok na náhrady nevzniká.

Raketový útok v Egyptě. Z oblíbené destinace evakuují Čechy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.