Hurikán Otis zpustošil Acapulco, zemřelo 27 lidí

Otis na Acapulco udeřil větrem, který dosahoval rychlosti až 270 km za hodinu, přičemž rozbíjel okna, vyvracel stromy a z velké části přerušil silniční spojení s regionem. Ve středu pozdě večer zasažené místo navštívil prezident Andrés Manuel López Obrador. Jeho příjezd zkomplikovaly nesjízdné silnice, které na mnoha místech poškodily sesuvy půdy a popadané stromy. Úředníci tak museli vystoupit z aut a část cesty jít pěšky, informuje agentura AFP.

Mnoho obyvatel přišlo o střechu nad hlavou. "Acapulco je totální katastrofa. Už to není, co to bývalo," řekl 24letý Eric Hernández, který se rozhodl z města odejít. "Všechny obchody byly vyrabované, lidé se o věci rvali. Tak jsme se rozhodli odejít, protože tam už nic nezbylo," dodal.

[chooze:article;value:527046]

Další lidé uvedli, že rozvodněná řeka a zřícené mosty odřízly obce v okolí Acapulca, kde žije asi 780 000 lidí. "Lidé zůstali bez domova, není tu elektřina," řekl Israel Pérez, 21letý pekař.

Ministryně bezpečnosti Rosa Icela Rodríguezová na čtvrteční tiskové konferenci uvedla, že řádění hurikánu si vyžádalo životy 27 lidí a čtyři se pohřešují. Podle prezidenta Lópeze Obradora byli tři z pohřešovaných vojáci. Bouři označil za "katastrofickou" s tím, že vláda se bude snažit do regionu letecky dopravit pomoc a materiál.

https://twitter.com/AFP/status/1717698835714125924

Než zasáhl pevninu, zesílil Otis během několika málo hodin z tropické bouře na pátý (nejsilnější) stupeň Saffirovy-Simpsonovy škály, čímž zaskočil úřady. "V zemi je to v poslední době bezprecedentní, a to nejen kvůli tomu, jak rychle zesílil, ale také kvůli síle hurikánu," řekl López Obrador.

Lidé vyprávěli o děsivém utrpení, když Otis v noci na středu dosáhl pevniny a způsobil obrovské materiální škody. "Budova se otřásala, jako by bylo zemětřesení," řekla televizní stanici Televisa Citlali Portillová, manažerka turistického ubytování, a dodala, že se ukryla ve vaně.

Bouře převracela vozidla, přičemž jedno z nich vmetla až do vstupní haly luxusního hotelu. Na úklid ulic od bahna a popadaných stromů musela být nasazena armáda. Z místa je hlášeno rabování obchodů, odkud si lidé odnášejí jídlo, vodu a další zboží.

Hurikány zasahují Mexiko na jeho tichomořském i atlantickém pobřeží každý rok, obvykle mezi květnem a listopadem, i když jen málokterý z nich dosáhne pevniny v takové síle.

V říjnu 1997 zasáhl tichomořské pobřeží Mexika hurikán Pauline jako bouře čtvrté kategorie a zanechal za sebou více než 200 mrtvých, z nichž někteří zahynuli právě v Acapulcu. Byl to jeden z nejsmrtonosnějších hurikánů, které Mexiko zasáhly. Vědci varují, že bouře jsou stále silnější, protože svět se v důsledku klimatických změn otepluje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.