Sunak varuje před novou hrozbou. Je na úrovni smrtící pandemie a jaderné války

Velká Británie zřídí první bezpečnostní institut umělé inteligence na světě, oznámil ve čtvrtek její premiér Rishi Sunak. Na příští týden chystá setkání se zástupci společností, které se zabývají vývojem umělé inteligence, světovými politiky a odborníky, jehož hlavním tématem bude diskuze o bezpečnostních rizicích této technologie. 

Přestože umělá inteligence (AI) lidem přinese velké benefity a její nástup se dá srovnat s průmyslovou revolucí, rozvojem elektřiny nebo internetu, přináší také nové hrozby. Podle Sunaka a dalších odborníků může AI reálně způsobit i vymření lidstva.

"Zmírnění rizika vyhynutí kvůli umělé inteligenci by mělo být globální prioritou vedle dalších rizik celospolečenského rozsahu, jako jsou pandemie a jaderná válka," řekl při proslovu, jehož přepis zveřejnila britská vláda na svých webových stránkách

[chooze:article;value:502346]

​"Když se to nepovede, umělá inteligence může usnadnit výrobu chemických nebo biologických zbraní. Teroristické skupiny by mohly umělou inteligenci využít k šíření strachu a ničení v ještě větším měřítku," dodal. Očekává se, že umělá inteligence způsobí obrovský pokrok v medicíně, pravděpodobně ale také otevře cestu k rychlejším, účinnějším a rozsáhlejším kybernetickým útokům. 

O tom, že Velká Británie pod vedením Sunaka plánuje zřídit globální panel, který se bude zabývat riziky umělé inteligence, politický magazín Politico informoval už před několika týdny. Má se jednat o orgán, který pomůže vládám zhodnotit národní bezpečnostní rizika spojená s pokročilými technologiemi. 

Rychlý rozvoj umělé inteligence vyvolává obavy nejen u laické veřejnosti, ale i mezi odborníky napříč celým světem. Před několika měsíci dokonce stovky z nich podepsaly výzvu, aby firmy vývoj AI pozastavily, protože přichází příliš brzy. Mezi signatáři jsou i nejvýznamnější osobnosti technologického světa, jako je Elon Musk nebo spoluzakladatel firmy Apple Steve Wozniak. 

Více o rizicích AI a obavách odborníků se dozvíte v reportáži (30/3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.