Příprava na Dušičky: V Polsku mají větší výběr. V Česku se nezdražovalo

Ceny si štáb TV Nova ověřil v prodejně smutečního zboží u libereckého krematoria, které má svůj dušičkový stánek také u radnice. Například košíček s umělými květinami tam vyjde na 250 korun. Věnce se prodávají od 175 až po 500 korun.

"Teprve to začíná. Největší nápor bude asi až příští týden. Ceny držíme stejné jako loni," řekla prodavačka. To se zákazníkům zamlouvá. "Nejvíc se berou výpichy za 250 korun. Když někdo chce, aby jim to vydrželo dýl, tak kupuje umělý. Klasika jsou šiškový věnečky," dodala.

Hned za hranicemi Polska štáb zaujala nabídka chryzantém v supermarketu. V Česku vyjdou na 130 korun, v Polsku v akci na 85 korun. Polsko už na první pohled poráží český dušičkový prodej hlavně obrovským a přepestrým výběrem zboží.

[chooze:article;value:526503]

​Vše je bohatě nazdobené a rozhodnout se, co vybrat, bude asi to nejtěžší. Poláci jako pobožnější národ vzpomínají na zesnulé dva dny. Začínají už prvního listopadu státním svátkem Všech svatých a druhý den následují Dušičky jako v Česku.

"Češi k nám hodně jezdí. My tu máme levné i dražší zboží, ale můžu vám říct, že Češi u nás kupují spíš to dražší," uvedl tamní prodavač. Hřbitovní svíce tam koupíte od 14 korun, podobně jako u nás.

"Češi za dušičkové zboží letos utratí zhruba miliardu a čtvrt korun," zhodnotil ekonom Štěpán Křeček. Největší nápor očekávají obchodníci o tomto víkendu, kdy si řada Čechů dojede do Polska nejen pro potraviny a natankovat auta, ale i pro věnce, svíčky a květiny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.