Oblíbený český písničkář přiznal vážnou nemoc. Křeče a problémy s hraním

[chooze:gallery;value:33652]

​Autor už zlidovělých textů a písní jako Ráda se miluje nebo Dvě spálený srdce (Nagasaki, Hirošima) stále koncertuje, před nedávnem ale poprvé odhalil okolnosti těžké nemoci, kvůli které se musel mezi lety 2016 až 2018 z pódií stáhnout a odložit svou milovanou kytaru. Za vyrovnávání se s diagnózou, která ovlivňuje jeho profesi, se letos rozhodl ohlédnout i s lékaři, kteří dystonii léčí. 

Sami lékaři dystonii označují hlavně jako stresovou nemoc. V případě Karla Plíhala se projevila ztrátou citlivosti prstů, což pro něj díky jeho proslulému kytarovému umění znamenalo zdrcující zprávu. "Nemoc, kterou mám, tedy fokální dystonie, souvisí s mozkem. Má ji spousta hudebníků hlavně z klasické hudby, klavíristů, houslistů, dokonce ji mívají i dechaři. Jestli jsem to správně pochopil, mozek se začne bránit tomu zažitému drilu a dělá si, co chce," vzpomínal letos v lednu pro hudební magazín UNI. 

[chooze:article;value:524709]

Plíhal sice nemůže hrát na kytaru, v roce 2018 ale koncertování obnovil. Od té doby ho doprovází profesionální kytarista Petr Fiala a známý písničkář objevil vášeň pro mandolínu, která mu i přes limity ztracené citlivosti dovoluje podbarvit ikonické melodie. "Já pořád cvičím na mandolu. Každý den. Moje prsty samozřejmě úplně v pořádku nejsou, před koncertem musím dva tři dny cvičit už od rána, abych je rozpohyboval, ale pak zahraji celkem slušně. Nikdy nebudu excelentní supermandolinista, ale to, co potřebujeme, takové to hraní s feelingem, zvládnu," zhodnotil svoje hraní v lednu pro UNI. 

V listopadu Plíhal oznámil, že pokřtí knižní příručku pro lidi, kteří se podobně jako on s dystonií potýkají. Šéfka kliniky, která lidi s touto nemocí léčí pomocí injekční aplikace botulotoxinu do postižených svalů i hluboké mozkové stimulaci, první kroky a rady pro pacienty shrnula do knihy Nápadník pro život s dystonií.

"Mozek v tomto případě začne vysílat chybné signály do svalů například končetin, krku, trupu nebo dokonce do obličeje a očí, člověk pak zavírá neustále křečovitě víčka a nevidí. Vůlí nelze tyto projevy vůbec ovládat. Člověk je omezen v činnostech, které měl rád, tedy hra na hudební nástroj, psaní, ruční práce či sport, ale i v činnostech základních, jako je sebeobsluha, chůze a řeč," popsala všechny možné projevy předsedkyně pacientské organizace Dystonia Jana Vičarová. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.