Izrael zaútočil na další stát, do země cestuje český premiér a rakouský kancléř

Odvetné útoky na cíle v Sýrii oznámila ve středu ráno izraelská armáda. "Mělo jít o reakci na úterní minometné útoky, při nichž byly použity zbraně syrské armády," informuje list Ha'arec.

[chooze:article;value:526848]

​Nejméně tři lidé zemřeli podle Times od Israel po útoku bezpilotních letounů Jeruzaléma na palestinské město Dženín. V oblasti v předchozích dnech operovaly také izraelské pozemní síly. Na některá jejich vozidla měli údajně teroristé umístit výbušná zařízení.

Stále se očekává velká pozemní operace v Pásmu Gazy, kvůli níž Izrael zmobilizoval 300 tisíc rezervistů. I když Jeruzalém už před několika dny uvedl, že má vše naplánované, důvodem odkladu akce mohou být mimo jiné obavy o život dvou set padesáti izraelských rukojmí. Většinu z nich zadržuje hnutí Hamás. Jeho útok na Izrael ze 7. října si vyžádal přes 1 400 obětí.

Do židovského státu ve středu zamíří český vládní speciál s premiérem Petrem Fialou na palubě. Doprovázet jej bude rakouský kancléř Karl Nehammer. Na programu budou kromě vyjádření podpory jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem a izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. Cesta středoevropských politiků předchází čtvrtečnímu jednání Evropské rady, která se bude vyhrocenou situací na Blízkém východě zabývat.

Teroristé z Hamásu opět pronikli na izraelské území. Podívejte se na středeční reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.