Češi jsou bezmozci, rozzuřil se Medveděv. Vzdejte se části území, vzkázal

"Spekulace, že Krym může být vyobchodován, jsou nebezpečné. Putina části Ukrajiny nebo mír vůbec nezajímají. Chce Ukrajinu zničit a je povinností celého demokratického světa mu v tom zabránit. Také to jsem řekl na parlamentním summitu Krymské platformy pořádaném Poslaneckou sněmovnou," napsal v úterý na sociální síti X ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). 

Reakce z Ruska na sebe nenechala dlouho čekat. S pořádnou dávkou trpkosti se k Lipavského slovům o Krymu ve středu vyjádřil vrcholný politik a Putinův spojenec Dmitrij Medveděv.

"Pomoc EU by měla být především zaměřena na to, aby si Ukrajina vzala zpět Krym. To si myslí takzvaný ministr zahraničí Česka a tento názor vyslovil na satanistickém banderovském sabatu, pořádaném v jeho zemi," citovala ho ruská agentura TASS.

[chooze:article;value:526656]

"Odvážní lidé, ale bez mozků," prohlásil hned poté o Češích. "Takže chcete spravedlnost v nacistickém stylu? Tak si tam v České republice rozhodněte o navrácení Sudet Němcům a obnovení Sudetska," dodal. 

Lipavský na Medveděva nijak nereagoval. Místo toho ve středu odpoledne sdílel fotografie ze setkání s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem, se kterým řešil začlenění Ukrajiny do NATO a EU. "Jsme dál připraveni bránícím se přátelům pomáhat, a to humanitárně i vojensky. Dál také platí, že podporujeme ukrajinský mírový plán prezidenta Zelenského," zdůraznil Lipavský. 

Jan Lipavský byl prvním zahraničním státníkem, který po útoku Hamásu navštívil Izrael (11/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.