Poplach v Kremlu: Putinovi se mělo zastavit srdce. Chystá se boj o moc

Ruský prezident Vladimir Putin měl v neděli utrpět srdeční zástavu. S odkazem na telegramový kanál Generál SVR to uvádí britský deník Daily Mirror. "Pomoc byla poskytnuta včas, srdce bylo nastartováno a Putin nabyl vědomí," píše tento zdroj dále.

"Asi ve 21:05 moskevského času osobní strážci ruského prezidenta slyšeli hluk z jeho ložnice. Dva z nich tam proto okamžitě vyrazili a uviděli Putina, jak leží na podlaze vedle postele a převrženého stolu s jídlem a pitím. Putin se vleže na podlaze křečovitě prohnul a obrátil oči v sloup. Okamžitě byli přivoláni připravení lékaři," popisuje účet krizovou situaci blíže. I přes rychlé oživení má ale být stav ruského diktátora vážný.

Spekulace, že má Putin vážné zdravotní problémy, se objevují opakovaně nejméně od začátku války na Ukrajině. Opět se ale vynořily před necelým týdnem, kdy měl podle magazínu Newsweek kvůli obavám o život jmenovat svého zástupce. Tím má podle Generála SVR být generální tajemník Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolaj Patrušev.

[chooze:article;value:526586]

Informacím o Putinově schůzce se smrtí ale neodpovídají oficiálním zprávám z Ruska. Podle Kremlu si měl totiž ruský prezident v pondělí volat se svým brazilským protějškem a osobně se pak údajně setkal s hlavou ruské republiky Kabardsko-Balkarsko Kazbekem Kokovem.

I pro to má ale záhadný informátor své vysvětlení. Putina totiž údajně dočasně zaskakuje jeden z jeho dvojníků. "Skutečný Putin leží v pokoji vybaveném jako oddělení intenzivní péče. Ošetřující lékaři jeho stav označují jako stabilizovaný, ale vážný," píše dále na telegramovém kanále s tím, že sami lékaři údajně nevidí další vývoj příliš optimisticky.

[chooze:article;value:525115]

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jde ale o nesmysly. "Má se dobře – tohle není nic víc než další kachna," cituje jej Mirror. Odmítl také spekulace o tom, že Putina zaskakují jeho dvojníci. "Mohu vám říct, že pokud jde o práci a tak podobně, žádní dvojníci neexistují," tvrdil.

Zpráva o Putinově možné smrti je pro celé ruské vedení noční můrou. O tom už minulý týden mluvil i ruský politolog Jevgenij Satanovskij. "Po silných vůdcích následují slabí a Putin je velmi silný, pokud jde o držení moci. Na jeho místo nasadí někoho slabého, jako je Medveděv," citoval jej Newsweek. Podle Satanovského ale takový krok ruský režim zkrátka nevydrží.

Podobně to vidí také Generál SVR. "Skupina představitelů v čele s Patruševem teď velkoryse slibuje vytvoření jakéhosi kulatého stolu, kde bude mít každý možnost posílit své pozice ve správě země a všechna rozhodnutí budou učiněna na základě konsensu," popisuje aktuální dění v Kremlu s tím, že podle něj jde ale jen o oddalování nevyhnutelného velkého vnitřního konfliktu.

Putin přišel před kamery s napuchlým obličejem. Zdálo se, že usne:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.