Obrovské nasazení izraelské armády v Džabě, Čína posílá válečné lodě

Velmi důkladně prohledávali v noci na úterý izraelští vojáci palestinské město Džaba. Některé objekty dokonce museli místní obyvatelé opustit a vojáci bránili lidem v pohybu, informuje web wafa.ps. Server imemc.org k tomu dodává, že ve městě Silat Al Harísija ozbrojené síly zadržely tři muže, pravděpodobně Palestince.

Napětí se stupňuje po útocích Hamásu na Izrael ze 7. října v celém blízkovýchodním regionu. Šestici válečných lodí tam posílá Čína a mimo jiné se dvěma letadlovými loděmi počítají Spojené státy. Bidenova administrativa chystá, jak informuje Washington Post, evakuaci šesti set tisíců Američanů z Izraele a Libanonu pro případ dalšího zhoršení bezpečnostní situace.

[chooze:article;value:526840]

"Izraelci usilují o změnu politického režimu v Gaze," cituje uvedený americký list politologa Raphaela Cohena, jenž předpokládá, že vojenská operace Izraele může trvat přes 50 dní. Jeruzalém chce také osvobodit dvě stovky rukojmí, která drží Hamás, dalších padesát zadržují jiné teroristické organizace. A kvůli převážně městskému charakteru palestinského území bojové akce silně pocítí podle Ghaitha al-Omariho z washingtonského Institutu pro politiku Blízkého východu civilní obyvatelstvo.

Jedna z nejtěžších nocí. Izraelská armáda zasáhla tři stovky cílů Hamásu (23/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.