Mnoho Čechů se zadlužuje, aniž by o tom věděli. Na vině je mimo jiné zdražování

Zdražování potravin, energií a dalších služeb nutí prodejce hledat jiné možnosti, jak zboží dostat k zákazníkům. Ti přitom často vítají možnost mít zboží hned a alespoň některé náklady oddálit či rozložit.

Nejčastěji lidé odložení plateb nebo platby na třetiny využívají při nákupu oblečení, elektroniky, stavebnin nebo za doplatky za energie. Nárůst zájmu v posledním roce potvrzují i největší bankovní a nebankovní domy. "Zprocesovali jsme o milion plateb víc, tzn. jsme na nějakých devíti milionech," prozradil vedoucí produktu Twisto Pavel Prucka. 

[chooze:article;value:523113]

​"Meziročně evidujeme skutečně nárůst odložených plateb. Zájem klientů se zvýšil až o 50 procent," sdělil manažer Raiffeisenbank Jan Figlovský. Zvyšuje se i průměrná částka, kterou Češi tímto způsobem odkládají. "Klienti si ty platby rozkládají i opakovaně. Průměrná platba, kterou si rozkládají, je zhruba kolem 12 tisíc korun," přiblížila mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Experti ale upozorňují, že i k odloženým platbám, které bývají při včasném splacení bezúročné, je třeba přistupovat obezřetně. Stále jde o formu úvěru, který člověk musí stejně jako každý jiný v určitém termínu zaplatit, jinak platí poplatky nebo úrok.

Některé banky před tímto způsobem zadlužování dokonce varují. "Řada klientů, kteří odložené platby využijí při impulzivním nakupováním, má potom problémy s předlužením. Spořitelna i jiné banky pak musí provádět konsolidaci těch úvěrů," vysvětlil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. 

[chooze:article;value:519619]

​K odloženým platbám je potřeba přistupovat s rozmyslem i podle psychologů. "Člověk by měl dimenzovat svůj život tak, aby měl na účtu neustále rezervu tří nebo čtyř platů," zdůrazňuje psycholog Jeroným Klimeš.

Odkládání plateb může prý zejména v mladých lidech vyvolat mylný dojem, že lze fungovat i bez finanční rezervy, protože každý problém se dá vyřešit půjčkou.

Zadluženost českých domácností obecně roste. V posledních měsících ale růst lehce zpomalil. Důvodem jsou podle České národní banky vysoké základní úrokové sazby, a tedy drahé hypotéky. Banky jich poskytly méně než v minulosti. Právě hypotéky tvoří největší část dluhů českých domácností.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.