Lupič, který zabil produkčního z Národního divadla, půjde na 12 let do vězení

Pražský městský soud poslal na 12 let za mříže muže, který v dubnu letošního roku zabil a oloupil produkčního Národního divadla, 48letého otce dvou dětí Romana D., když ho shodil do prohlubně, jíž vede Divadelní ulice. Ta odděluje starou a novou budovu Národního divadla.

"Ve veřejném zasedání konaném dne 6. října 2023 byla Městským soudem v Praze schválena dohoda o vině a trestu. Obviněný byl shledán vinným pro dva skutky, jimiž naplnil skutkovou podstatu zvlášť závažného zločinu loupeže v souběhu s přečinem neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku," sdělil TN.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

[chooze:article;value:500424]

Při smrtící loupeži měl odsouzený zemřelému sebrat platební kartu. Právě peníze měly být podle soudu hlavním důvodem celého ohavného činu. Proto byl muž také odsouzen za loupež s následkem smrti, a ne z vraždy, ačkoliv maximální trestní sazba za oba zločiny je stejná, tedy 18 let. Smutné přitom je, že pachatel, 28letý cizinec, už dávno neměl v Česku co pohledávat.

"Pachatel naplnil také skutkovou podstatu přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť mařil výkon rozhodnutí soudu tím, že se zdržoval na území České republiky, ačkoliv mu byl uložen trest vyhoštění," vysvětlil Cimbala. Kromě 12letého vězení proto soud odsoudil pachatele také k pětiletému vyhoštění.

Muž chtěl zapálit byt, kde spaly děti. Za pokus o vraždu dostal 14 let ve vězení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.