Covid může vyvolat i další nemoci, varují vědci. Vyhráno není ani po letech

Ačkoliv je náročné pandemické období koronaviru už za námi, dopady nemoci se zřejmě budou projevovat ještě několik let. Jihokorejská studie odhalila další následky, které s sebou může covid přinést.

Podle studie, kterou vědci publikovali na odborném portálu JAMA Network Open, je totiž takových dopadů poměrně hodně. Výsledky totiž ukázaly, že lidem po prodělání covidu hrozí zvýšené riziko autoimunitních onemocnění.

To znamená, že člověk, který prodělal covid-19, má vyšší šanci, že se u něj projeví například vitilig, který způsobuje ztrátu pigmentu na kůži či sliznicích. Mezi další nemoci patří například i lupénka, Crohnova choroba či alopecie.

[chooze:article;value:526583]

​To, že pacienty, kteří prodělali covid, může v budoucnu postihnout některé z těchto onemocnění, je podle vědců způsobeno tím, že koronavirus "narušuje autotoleranci organismu". Tím spouští autoimunitní reakci, která může vést až k výskytu těchto onemocnění.

Podle odborníků ale riziko propuknutí těchto nemocí snižuje očkování. "U očkovaných jedinců nebylo nadměrné množství pozitivních kontrolních výsledků na autoimunitní poruchy identifikováno," uvedli autoři studie, které citoval deník News Medical.

Vědci studii provedli na 354 527 dobrovolnících, které kontrolovali s více než šesti miliony dalších vzorků. Rozsáhlý výzkum provedli v období od října 2020 do prosince 2021 na respondentech, jejichž průměrný věk byl 52 let.

Začíná chřipkové období. Češi mají stále velký zájem o očkování proti covidu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.