Krutá zima? Armádní meteorolog popsal, co v Česku způsobí polární vír a El Niño

Zima se kvapem blíží a s ní i obavy z toho, jak budou zimní měsíce vypadat. O to větší panují neshody ohledně toho, jaké počasí lze vlastně očekávat. Může jej totiž ovlivnit řada jevů, včetně těch celosvětových.

Jedním z nich je i jev El Niño, který je v posledních dnech v médiích často skloňován. Meteorologický jev, který se odehrává v jižních a východních částech Tichého oceánu, kde ohřívá moře víc, než je běžné. El Niño tak může například za výrazně teplejší léta a dokáže ovlivnit počasí i stovky kilometrů daleko od břehů Pacifiku.

Obavy z toho, že by El Niño zapůsobilo výrazněji na zimu v Česku, jsou ale liché. Myslí si to alespoň armádní meteorolog Lukáš Besta. "Z mého pohledu má El Niño pramalý vliv na počasí v Evropě, protože se jedná o cirkulaci především na jižní polokouli," uvedl Besta.

[chooze:article;value:525887]

Co naopak zimu v Evropě může ovlivnit velmi snadno, je polární vír, který už několik týdnů přidává vrásky meteorologům. Jeho kolaps totiž může rozehnat po severní polokouli arktické vichry, které by s sebou přinesly jak nízké teploty, tak polární počasí.

I zde má však Evropa velkou výhodu. "Tuhá zima nastane tam, kde zasahuje jazyk chladného vzduchu od pólu směrem k rovníku. Tento jazyk se s největší pravděpodobností vysune do oblastí bez nějakých horských překážek, jako jsou například USA nebo Sibiř. Evropa je v tomto případě chráněna Skalnatým pohořím ve Skandinávii," předpovídá Besta.

Spíše než krutou zimu tak Besta očekává naopak nadprůměrné teploty. "Z mého pohledu nikdo není relevantně schopen říci, jaká zima vlastně bude. Klimatické modely to však modelují zhruba 2 stupně nad normálem," domnívá se.

V Tatrách minulý týden napadl první sníh. Teploty klesly pod nulu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.