NÁVOD: Českem se šíří padělané mince. Ověřte si, jestli je nemáte v peněžence

Za první tři čtvrtletí roku se nejčastěji padělaly tisícikorunové bankovky. Začaly se ale objevovat i dvacetikorunové mince, což v minulosti příliš časté nebylo. "Pro nás je to novinka, protože padělky mincí se v předchozích letech vůbec nevyskytovaly. Samozřejmě to ale není nic zvláštního v porovnání s například jinými evropskými zeměmi," řekl TN Live ředitel peněžního oběhu ČNB Jan Mayer.

[chooze:article;value:523603]

Padělaná dvacetikoruna je rozeznatelná podle hrany, která má zvýšený okraj a přesahuje přes reliéf. "A také potom podle reliéfu, který má jiný tvar a mírně se rozlévá kvalitou od středu ke krajům. A ty kraje nebývají úplně dokonalé," sdělil Mayer.

Výrobní hodnota takové padělané mince se podle Mayera těžko odhaduje. Důvodů, proč se zatím padělatelé nesoustředili na vyrábění falešných mincí, je několik. "Kombinace nízké nominální hodnoty a samozřejmě vyšší výrobní ceny," vysvětlil Mayer, proč padělatelé produkují spíše bankovky.

Podle údajů ČNB se loni podařilo zachytit 182 padělaných českých mincí, což je nárůst oproti dvěma předchozím rokům, kdy jejich počet klesl na nulu. "Vzhledem k celkovému počtu mincí v oběhu a zejména k jejich hodnotě lze říci, že je to zanedbatelné číslo. Pro srovnání, od roku 1993 do loňska Česká národní banka eviduje 2 884 padělků mincí, z většiny dvacetikorun. Nejnovější padělek lze od pravé dvacetikoruny rozeznat podle zploštělé hrany, jejíž okraj vystupuje nad mincovní pole. Samotné mincovní pole není kvalitně vyražené až k hraně a od středu k okraji se kvalita zhoršuje," popsala ČNB.

Podrobný popis aktuálně platné dvacetikoruny a jejich variant najdete zde na stránkách ČNB.

Falešné bankovky

Nejvíce se padělatelé soustředí na tisícikoruny. "Většina padělaných bankovek je nevalné kvality. Rozeznáte je zejména materiálem, na kterém jsou vytištěny," uvedl Mayer a doplnil, že je to rozeznatelné i zrakem. Další indicií, jak rozeznat falešnou bankovku, je kvalita tisku. Padělané bankovky bývají často vytisknuté pomocí inkoustových tiskáren. Podrobně se tématu rozpoznání padělaných bankovek věnuje Česká národní banka v tomto článku.

[chooze:article;value:522960]

​Pokud člověk zjistí nebo má podezření, že u sebe má bankovky nebo mince, které nejsou pravé, může se obrátit na kteroukoliv pobočku ČNB, případně na banku komerční nebo i na policii. Po zadržení bankovka či mince putuje na zkušebnu platidel. "My poté vyhodnotíme, zda se skutečně jedná o padělek, nebo ne," vysvětlil Mayer. Za falešnou bankovku se neposkytuje náhrada. Pokud je mince nebo bankovka pravá, vrátí se majiteli.

Padělky se nelikvidují a zůstávají uchovávány pro případ, že by byly potřeba například jako důkaz v trestním řízení. V Česku hrozí za padělání peněz až osm let za mřížemi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.