Prezidentův kandidát neprošel. Senátoři nominaci Simona neschválili

Senát v tajné volbě odmítl schválit soudce Nejvyššího soudu Pavla Simona do Ústavního soudu. Zamítavě se k němu v průběhu jednání vyjádřilo několik senátorů. Naopak jej na plénu podpořil prezident Petr Pavel, který ho Senátu navrhl. "Hledal jsem osobnost s přesahem. V případě Pavla Simona je přesahem jeho kvalifikovaný zájem o lidská práva a o evropské právo," uvedl prezident v řeči před hlasováním.

Simon je podle něj vhodným kandidátem nejen kvůli dlouholetým zkušenostem z Nejvyššího soudu. Vybral jej dle svých slov také proto, že jde o "soudce zdrženlivého", při uvažování o složení Ústavního soudu totiž zvažuje poměr mezi soudci "aktivistickými" a "zdrženlivými". Svou volbu odůvodnil rovněž tím, že se snaží o co nejpestřejší složení Ústavního soudu. 

K výhradám, které ke kandidátovi mají někteří senátoři, prezident řekl, že dostal od Simona postačující vysvětlení. Zmínil také, že kandidáti na ústavní soudce jsou "rozebíráni" způsobem, jako tomu nikdy předtím nebylo. "Doktor Simon mi ke všem výhradám předložil své stanovisko, které bylo přesvědčivé a dostačující," uvedl prezident.

Senátor Václav Láska (SEN 21) na prezidentova slova na plénu zareagoval tím, že navrhuje kandidáty kvalitní, a proto se o nich vedou diskuze. Naproti tomu v minulosti dle něj u některých navržených kandidátů ani senátoři dlouze nediskutovali a hned se rozhodli, že jej nepodpoří.

[chooze:article;value:522452]

Na plénu promluvil ve středu také sám kandidát. Nejprve poděkoval prezidentovi za jeho nominaci na ústavního soudce. "Prokázal jsem, že lidská důstojnost a svoboda jsou pro mě nejvyššími hodnotami," řekl Simon. Ve své řeči pak popisoval svoje profesní zkušenosti a přínos, který může Ústavnímu soudu nabídnout. Vyjádřil se i ke kritice, která se na jeho osobu snesla kvůli jeho podnikatelským aktivitám.

Zdůraznil, že je pro něj důležité, že v otázce toho, zda ve svých soukromých aktivitách vystupoval v rozporu se zákonem, se za něj postavili lidé v otázce povolaní.

"Je rozdíl mezi tím, jestli soudce vlastní majetek, nebo jestli soudce vykonává výdělečnou činnost, která s jeho majetkem nesouvisí. Rozumím tomu, že v České republice se klade rovnítko mezi vlastnění obchodního podílu a mezi to, že člověk podniká. Obávám se ale, že ta kritika, která na mě směřuje, není kritika jednání, které bylo v souladu se zákonem, ale je kritikou zákonné úpravy," uvedl na plénu Simon, který sklidil kritiku také za bývalé podíly ve firmě jeho manželky.

Výhrady ke kandidátovi

​Senátu při rozhodování přihlížel k minulosti i dalším aktivitám Simona. Soudce už v roce 1997 založil skupinu Orel v hnízdě. Ta působí v 15 českých městech a učí lidi "práci s energií" a "pěstování vnitřní síly". Na skupinu upozornil historik Petr Blažek.

"(Simon) klientům například radí, aby po čtyřicítce méně ejakulovali, neboť tím ztrácí zbytečné množství energie. Jen doufám, že mezi metodami guru Pavla není také odháčkování," napsal Blažek.

[chooze:article;value:522422]

​Simon na to zareagoval tím, že svým podnikáním nic neporušuje. "Výuku čchi-kung chápu jako pedagogickou činnost, která je pro soudce povolená. Nadto jsem vždy dělal vše pro to, abych udržel světy justice a čchi-kungu od sebe oddělené pro případ, že by v tom někdo viděl problém, zpravidla z důvodu nedostatku informací, o čem to vlastně je. Nikdy jsem ve světě čchi-kungu neuváděl, že pracuji jako soudce, a většina z mých studentů o mé profesi nemá tušení," řekl webu Česká justice

Pavel Simon je soudcem přes dvacet let, na Nejvyšším soudě působí od roku 2012. Specializuje se na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Kritice čelil mimo jiné kvůli některým případům, u kterých rozhodoval jako soudce. Šlo například o kauzu H-System, kdy měl rozhodovat příliš úzce při odškodňování některých poškozených. Kritiku vyvolalo také používání titulu dr. na webu skupiny Orel v hnízdě. Simon je doktor práv, tedy JUDr. Simon titul po rozhovoru s Radiožurnálem ze stránky smazal, uvědomil si, že by mohl být zavádějící.

V červnu se ústavními soudci stali Baxa, Wintr a Zemanová. Jmenoval je Petr Pavel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.