Putin se vysmíval ukrajinským ztrátám. Rusové jsou na tom ve skutečnosti hůř

Ruský prezident Vladimir Putin se chystá na cestu do Číny, kde má v úterý vystoupit na fóru One Belt, One Road (Jedno pásmo, jedna cesta). Před svou cestou poskytl rozhovor čínským médiím. A v něm vyjádřil několik odvážných názorů.

V rozhovoru, který na svých stránkách uveřejnil Kreml, mluvil i o válce na Ukrajině, kde zopakoval tradiční body ruské propagandy. Mezi nimi byla i tvrzení o odchodu ruských vojsk od Kyjeva, který byl na začátku války krátce obležen. "Ukrajinská strana tehdy měla velmi striktní bezpečnostní požadavky, které jsme skoro přijali. Jakmile jsme se ale stáhli, Ukrajinci naši dohodu odmítli," zopakoval Putin oblíbený narativ ruských propagandistů.

[chooze:article;value:525943]

Putin také prohlásil, že ukrajinské ztráty na frontě jsou přímo katastrofální. "Ukrajinci zahájili aktivní vojenskou operaci, takzvanou protiofenzivu. Ta pokračuje už od 4. června. Od té doby nemají žádné výsledky, pouze masivní ztráty. A ty jsou obrovské. Za každého našeho vojáka zemře osm ukrajinských," tvrdil Putin.

Narážel přitom na ukrajinskou protiofenzivu v Záporožské oblasti. Silně opevněné ruské pozice jsou pod útokem už od léta. Putinova tvrzení se však nezakládají na pravdě. Na dvou místech fronty se Ukrajincům podařilo překonat první řadu opevnění. Ve vzniklých mezerách stále probíhají tvrdé boje. Ukrajinci však postupují, navzdory pomalému tempu.

Poměr, který Putin uvádí, také neodpovídá skutečnosti. Rusko má jako útočící strana větší ztráty než bránící se Ukrajina. Podle posledního součtu, který provedly americké tajné služby, ztratilo Rusko ke konci srpna téměř 300 tisíc vojáků, přičemž 120 tisíc z nich bylo zabito. Ukrajina na tom má být o něco lépe se 70 tisíci mrtvými a dalšími 100 až 120 tisíci raněnými, píše portál Guardian. Novější odhady pocházejí od ukrajinských a ruských vlád a jsou tak do určité míry zkreslené.

Putinova tvrzení o vysokých ukrajinských ztrátách přišla jen pár dní poté, co Rusko zahájilo svou vlastní překvapivou ofenzivu. Své útoky soustředí na město Avdijivka, které se nachází jen několik kilometrů od Ruskem okupovaného velkoměsta Doněck a které je obklíčené ze tří stran.

[chooze:article;value:525541]

Avdijivka ale není snadný cíl. Ukrajina město od roku 2014 proměnila v pevnost, kterou dokáže snadno bránit i s malou posádkou. Tomu odpovídají i výsledky ruského útoku, do kterého mělo ruské vedení zapojit až tři prapory.

Jak uvádí Institut pro studium války (ISW), Rusko ve snahách obklíčit Avdijivku téměř nepokročilo. Ukrajinská armáda, která zveřejňuje počty zabitých ruských vojáků a zničené vojenské techniky, zaznamenala v posledních dnech výrazný nárůst ruských ztrát zejména u tanků, obrněných bojových vozidel a dělostřelectva. Podle tvrzení ukrajinské armády, která lze v tuto chvíli těžko ověřit, Rusko každý den ztrácí zhruba dvakrát více vojáků než před začátkem útoku na Avdijivku.

Putin v rozhovoru mluvil i o ekonomické spolupráci Ruska a Číny a společných projektech. Čína je v tuto chvíli jedním z nejdůležitějších spojenců Ruska. I když Čína odmítá poslat Rusku vojenskou techniku, jako to dělá například Írán, s Ruskem čile obchoduje a je pro něj jedním z hlavních zdrojů příjmů.

Rusko dosáhne svého cíle, prohlásil Putin. Sám neví, co ten cíl je, říká Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.