MAPA: Houbám se daří! V lesích se dá ještě najít celá plejáda různých druhů

Na to vyrazit do lesa na houby ještě rozhodně není pozdě. Podle mykologů totiž roste celá plejáda různých druhů. "Je třeba zajímavé, že máme druhou polovinu října a teprve začaly růst václavky, které se objevují normálně už kolem svatého Václava. K nim se přidala i chutná podzimní houba hnojník obecný," řekl TN.cz mykolog Libor Tmej.

Objevují se stále i hřibovité houby. "Třeba hřib smrkový a kovář. Najít se dají různé druhy klouzků. Ty teď rostou ve velkém. Rostou kozáci a křemenáče. Na loukách se dají objevit pýchavky, třeba obecná a dlabaná. Rostou ryzce," doplnil Tmej.

[chooze:article;value:525936]

Je však potřeba vědět, kam vyrazit. "Rostou hlavně v příhraničních oblastech a ve vyšších polohách. A především tam, kde napadlo po celé léto více srážek," uvedl mykolog Libor Hejl.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou vhodné podmínky aktuálně pro růst hub například na Českobudějovicku, Jindřichohradecku či Táborsku. Něco najít mohou lidé také na Opavsku, Karvinsku či Frýdecko-Místecku.

Povedl se vám najít v lese parádní úlovek? Pochlubte se nám. Své fotografie plných košíků můžete zasílat na e-mail zpravy@nova.cz nebo na náš facebookový profil TN.cz.

Letošní houbařskou sezonu však mykologové nehodnotí příliš pozitivně. "Horší nepamatuji za posledních 10 let. Bylo sucho a nedostatek srážek," postěžoval si Hejl.

V Česku se šíří nebezpečná houba. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.