Covid s námi zůstane navždy. Problémy s ním budou v zimě, tvrdí experti

Od pondělí 9. října odhalily testy 2 925 případů covidu. Od začátku října se virem prokazatelně nakazilo 6 000 lidí, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví. Oproti předchozím letům koronavirové pandemie ale nejsou přetížené nemocnice a na covid umírá méně lidí, od začátku měsíce 26.

Podle experta na infekční choroby Paula Huntera je přirozené, že nákazu virem zvládáme lépe. "Imunita vůči vážným nemocem posilněná vakcinací a předchozí nákazou znamená, že úmrtnost nákazy covidem je nyní pod chřipkou," řekl BBC.

Vracet se nyní bude každý rok. Nakonec se stane jen další příčinou obyčejné rýmy.

[chooze:article;value:524925]

Epidemiolog Adam Kucharski ale upozornil, že je u covidu potřeba být opatrný. "U chřipky vidíme hodně dlouhodobé imunity, takže je pro ni složité šířit se i mimo zimu," poznamenal. "Vidíme náznaky, že se bude vracet sezonně, ale neřekl bych, že tam už jsme," dodal.

Hlavním důvodem, proč se vir více šíří v zimě, jsou podle něj nižší teploty a častější pobyt uvnitř. Například v hospodě se tak vir šíří jednodušeji než na zahrádce.

Podle jiných odborníků by ale v příštích letech mělo být více mrtvých kvůli covidu než chřipce. "Loni se chřipka dost vrátila, zčásti proto, že klesla imunita poté, co se několik let moc nešířila. Tuto zimu se obrázek může změnit," prohlásil statistik Mike Tildesley.

Na kombinovanou vakcínu proti covidu a chřipce si počkáme. Odhad jsou dva roky (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.