Vědci popsali extrémní sluneční bouři. Kdyby přišla teď, svět by byl bez energie

Nečekaný objev pomohl vědcům objasnit extrémní změny, které se na Zemi objevily před 14 300 lety. Díky letokruhům starodávných stromů, které vykopali na břehu řeky Drouzet ve francouzských Alpách, zjistili, že tehdy Zemi zachvátila mohutná geomagnetická bouře, která překonává všechny záznamy podobných jevů. Před jejím opakováním však varují i nyní.

Tato bouře byla tak silná, že pokud by se zopakovala v současnosti, vyřadila by z provozu celosvětovou elektrickou síť na několik dalších měsíců a zcela by zničila celou infrastrukturu, kterou lidstvo používá ke komunikaci přes internet a telefon, podotýká web Science Alert. "Podobně extrémní sluneční bouře by dnes mohly mít na Zemi neskutečný dopad. Superbouře by mohla trvale poškodit transformátory ve všech našich elektrických sítích, což by vedlo k rozsáhlému několikaměsíčnímu výpadku energie," dodal pro deník Independent statistik Tim Heaton s tím, že astronauti by v kosmu v tom případě čelili nebezpečné radiaci.  

[chooze:article;value:524741]

Podobně významnou geomagnetickou bouří byla takzvaná Carringtonova událost z roku 1859. Tehdy bouře civilizaci na prahu modernity zasáhla tak, že byla až v Karibiku vidět polární záře a začaly jiskřit tehdy nově zřízené telegrafní linky, což na mnoha místech světa způsobilo sérii požárů. V případě, že by se to v ještě mnohonásobné intenzitě zopakovalo, mělo by to pro fungování současné civilizace devastující následky. 

Odborníci se však stále neshodují na tom, jak sluneční bouře vznikají a jak je předpovědět, přestože byly podle vědců v historii relativně časté. Způsobují je obzvlášť velké erupce na Slunci, když jejich pozůstatky dorazí směrem k Zemi a příliv nabitých částic zasáhne magnetosféru. "Chceme-li být připraveni na budoucnost a zmírnit případná rizika, musíme moc dobře znát naši minulost. Máme se pořád co učit. Každý podobný objev totiž pomáhá zodpovědět klíčové otázky, ale zároveň přináší mnoho dalších," zamýšlí se Heaton. 

Tak silné bouře, aby mohly vyřadit celosvětovou energetickou síť, jsou však velmi vzácné. Za posledních 15 tisíc let se údajně objevily tři. Tu nejsilnější objevili vědci až nyní, další dvě zachvátili svět v roce 774 a 993 našeho letopočtu. 

Vědci z Brna vyfotily unikátní snímky zatmění Slunce (7/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.