Stát kupuje plynovody a zásobníky. Posiluje energetickou bezpečnost Česka

NET4GAS je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku. Řídí plynárenskou soustavu v případě nouze, vyhlašuje regulační stupně a tím rozhoduje o dodávkách plynu zákazníkům. NET4GAS tak fakticky zajišťuje dodávky plynu do tuzemska i tranzit do dalších zemí.

Z těchto důvodů se stát rozhodl společnost koupit a převzít plnou kontrolu nad přepravou zemního plynu na našem území. "Firma NET4GAS vlastní čtyři tisíce kilometrů plynovodů, které vedou plyn přes české území, a provozuje tři hraniční předávací stanice, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic pro další distribuci plynu," uvádí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a dodává, že Česko bylo do této chvíle jednou z mála evropských zemí, které neměly přímý vliv na přepravu plynu.

V následujících letech bude hrát soustava NET4GAS podle ministerstva průmyslu a obchodu významnou roli při přechodu na nízkoemisní energetické zdroje. Stát si slibuje také její využití v rámci vodíkového koridoru, který předpokládá roční přepravu až 16 miliard metrů krychlových vodíku z Ukrajiny přes Slovensko a Česko do Německa.

[chooze:article;value:524554]

​V roce 2024 navíc končí smlouva o tranzitu plynu z Ruska přes Ukrajinu. Pokud nebude obnovena, mohly by si státy jako Slovensko, Rakousko a Maďarsko obstarávat dodávky plynu přes Českou republiku, což díky tranzitním poplatkům zajistí přísun peněz do státní kasy. "Vzhledem k proměně, kterou prochází evropská energetika, je důležité, aby měl stát možnost podporovat průběh nutných změn a realizaci nových projektů. NET4GAS Holdings zajišťuje mezinárodní tranzit, tedy přepravu plynu pro zákazníky přes Českou republiku a do ní. Proto je pro nás tato infrastruktura tak klíčová," nastínil ministr Síkela.

Kontrola nad plynovou infrastrukturou je součástí energetické bezpečnosti státu. "Státní vlastnictví je důležité primárně v krizových obdobích. Proto je rozhodnutí koupit zásobníky plynu i NET4GAS správné, a to i přesto, že lze potenciální rizika ošetřit i jinými způsoby, případně již ošetřena jsou. Vlastnictvím zásobníků eliminuje stát např. případy blokování kapacit včetně složitých smluvních konstrukcí. V budoucnu může být infrastruktura doplněna také o státního obchodníka, což považuji za možný plán státu," dodává člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Stát v září koupil prostřednictvím společnosti ČEPS také firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. "Energetická bezpečnost je pro vládu prioritou, zařadil jsem ji i mezi šest nejdůležitějších strategických investic. V minulém roce se nám podařilo získat kapacitu terminálů na zkapalněný zemní plyn v nizozemském Eemshavenu, nakoupili jsme plyn do zásobníků a jednáme o výstavbě nových plynovodů, které by fungovaly jako další zdroj energie pro české občany a firmy. Nákup zásobníků plynu a zajištění jejich úplné kontroly ze strany státu je dalším konkrétním krokem v našem úsilí. Pro vnitrozemské státy, jako je Česko, je přímý vliv na kritickou energetickou infrastrukturu klíčový," komentoval premiér Petr Fiala (ODS).

Ekonom Petr Dufek: Válka v Izraeli ovlivnila ceny ropy a zemního plynu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.