Lidé zanedbávají čištění komínů. Způsobilo to přes tisíc požárů

Může se to zdát jako maličkost, jenže neudržovaný komín může ohrozit zdraví i životy. U kotlů do 50 kW by vás měl kominík ze zákona navštívit minimálně jednou za rok, aby komín zkontroloval a vyčistil. 

"Děláme, co můžeme, děláme od rána do večera. Soboty, neděle. Proto, abychom tomu zabránili, abychom pomohli hasičům a hlavně abychom my měli práci a nebyly maléry," uvedl kominík Roman Faktor.

Spousta lidí čistotu komínů vůbec neřeší. Kominíky zvou do domu až poté, co se málem udusí kouřem nebo jim vzplane komín. Takových případů bohužel rok od roku přibývá. Ty pak zaměstnávají hlavně hasiče.

[chooze:article;value:525577]

"Hasičský záchranný sbor v loňském roce vyjížděl 1 245krát k případům, kdy na vině požárů byl komín z důvodu špatné údržby anebo technické závady. Škody se mohou vyšplhat vysoko. V loňském roce to bylo 66 milionů korun," upozornil Jiří Fröhlich z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

"Tento rok je situace mnohem horší. Neboť hasiči už zasahovali v celkem 900 případech při škodě 59 milionů korun," sdělil Petr Princ ze srovnávače pojištění Klik.

Požáry komínů jsou podle pojišťoven způsobené až z 99 procent špatnou nebo zanedbanou údržbou. Na žebříčku se drží mezi pěti nejčastějšími pojistnými událostmi v Česku. Navíc mají opravdu fatální následky.

[chooze:article;value:525159]

"Když vám někde praskne kohoutek, tak to buď vytřete, nebo nahradíte dlažbu. Ale pokud vám chytne dům, navíc od komínu, který je většinou centrálně umístěn v té nemovitosti, tak opravdu riskujete, že lehne popelem celý dům," varoval Petr Melta z ČSOB Pojišťovny.

O to, jak k požáru došlo, se pak samozřejmě bude zajímat také pojišťovna. "Může dojít k podstatnému krácení pojistného a ve specifických případech, kdy je zjištěna hrubá nedbalost na straně klienta, může dojít dokonce k tomu, že po něm pojišťovna zpětně vyžaduje peníze," vysvětlil Princ.

Problém ale může nastat také ve chvíli, kdy lidé naletí podvodníkovi. Nejbezpečnější je hledat kominíka na stránkách Společenstva kominíků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.