Lékaři muži diagnostikovali alzheimera v 55 letech. Varovalo je několik příznaků

Gerrymu Kingovi ze Skotska bylo pouhých pětapadesát let, když mu lékaři sdělili nečekanou diagnózu. Podle několika nenápadných příznaků mu totiž odhalili rozjíždějící se Alzheimerovu chorobu. Ta se přitom objevuje v mnohem pozdějším věku.

V Gerryho případě si příznaků začala všímat jeho rodina. "Moje žena a její otec si všimli změn v mé osobnosti," řekl podle deníku Mirror. "Býval jsem docela uvolněný, ale moje manželka mi řekla, že se začínám hádat, což mi vůbec nebylo podobné," dodal.

Postupně se přidávaly další příznaky. "Začal jsem svou rodinu podezřívat, že se schází beze mě, ale ptal jsem se jich na to a zjistil jsem, že jsem na to jen zapomněl," přiznal. Krátkodobá paměť se Gerrymu postupně zhoršovala ještě víc.

[chooze:article;value:523737]

​K doktorovi zamířil asi měsíc poté, dodává deník WalesOnline. Lékař se nejprve domníval, že Gerry může být ve stresu či v depresi, protože měl v té době náročné období v práci. Po provedení několika testů se ale ukázalo, že diagnóza bude jiná.

Lékař tak Gerryho svěřil do péče odborníků a ti mu potvrdili Alzheimerovu chorobu s časným nástupem. A měli pravdu. Gerryho zdravotní stav se začal postupně zhoršovat, až vykazoval i další příznaky onemocnění.

"Každý den je jiný, i běžné práce kolem domu jsou pro mě náročné," přiznal Gerry. Diagnózou se ale nenechal zastrašit. "Nyní máme charitativní organizaci, která pomáhá lidem s demencí," řekl. Na to, co bude dál, se prý snaží nemyslet.

Vědci oznámili průlom. Úspěšně testují lék na Alzheimerovu chorobu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.