Průlom ve stavbě klíčové dálnice. Soud zamítl žalobu ekologů

O žalobě odpůrců stavby dálnice rozhodoval Krajský soud v Plzni kvůli tomu, že aktivisté ten středočeský nařkli z podjatosti. První rozhodnutí vydal soud už v roce 2020, poté ho ale napadli odpůrci stavby a po odvolacím řízení a vrácení ministerstvem životního prostředí ho soud projednával znovu.

Ekologové z iniciativ Krajina 2000 a Děti Země po dlouhých sporech nakonec neuspěli ohledně výjimek pro zvlášť chráněné druhy v úseku od Václavic do Voračic a pak v úseku odsud na Novou Hospodu. "Jedná se o průlomové rozhodnutí," napsal šéf ŘSD Radek Mátl s tím, že na tento rozsudek čekali zhruba pět let.

[chooze:article;value:523663]

"Příprava obou dálničních úseků může nyní naplno pokračovat. Na stavby je aktuálně podána žádost o vydání územního rozhodnutí," reagoval na rozsudek soudu tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký. Doplnil však, že krajský soud v Libereckém kraji kvůli stížnostem ekologů stále ještě řeší výjimky u třech staveb na středočeském úseku a rozsudek by měli sdělit v polovině příštího roku.

​Středočeský úsek dálnice D3 by se měl napojit na Pražský okruh u Jesenice. Její součástí bude také most přes řeku Sázavu. Celá dopravní síť by měla spojit Prahu s Českými Budějovicemi a Rakouskem. Dlouho diskutovaná část dálnice přes střední Čechy by podle odhadů mohla být hotová až v roce 2029.

"Komunikace umožní kapacitní spojení Benešovska, Táborska a celých jižních Čech s hlavním městem, čímž dojde k zásadnímu odlehčení kapacitně již zcela nedostačující dálnice D1 u Prahy a silnice I/3. Žaloba byla zamítnuta také v případě přivaděče Týnec nad Sázavou," dodal Studecký. V provozu je nyní 70 kilometrů této dálnice a do celé délky zbývá dostavět ještě 100 kilometrů. 

Dálnice D3 v jižních Čechách bude hotová už příští rok, avizoval premiér Petr Fiala (6/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.