Padá železná opona a Králi Šumavy jde o všechno. Chystá se pokračování série

[chooze:gallery;value:33515]

Do doby rychle padající železné opony a nástupu komunistické diktatury se vrátí druhá řada Krále Šumavy. V ní budou diváci sledovat nikdy nekončící boj Josefa Hasila, který hledá cestu z komunistického lágru, do kterého byl odsouzen na devět dlouhých let.

Láska jeho milé Marie, kterou ztvární Gabriela Heclová, bude vystavena těžkým zkouškám. Čekají ji výslechy, pohrdání sousedů i otce, a navíc se kolem ní budou motat muži, kteří by byli nejraději, kdyby na Josefa úplně zapomněla. Ten se tak musí domů dostat co nejrychleji, aby se měl ke komu vracet.

"Diváci si na druhou řadu budou muset počkat ještě rok," zmínil kreativní producent Krále Šumavy a ředitel vývoje TV Nova a Voyo Michal Reitler. Ten spolu s režisérem Davidem Ondříčkem za první řadu série nedávno převzal hlavní cenu na filmovém festivalu Finále Plzeň za nejlepší film nebo minisérii.

[chooze:article;value:524176]

​"Chceme pokračování dopřát dostatečnou péči a čas, stejně jako jsme to udělali u první řady. Jsem opravdu rád, za celý tým Krále Šumavy, že kromě silných diváckých ohlasů přišel i silný ohlas od odborníků. Zvlášť pak v těchto dnech, kdy jsou už hluboce ponořeni do natáčení druhé řady tohoto strhujícího příběhu odvahy a odpovědnosti," doplnil Reitler.

Pokračování série se ujal režisér Damián Vondrášek pod režijní supervizí tvůrce první řady Davida Ondříčka. "Já si to natáčení užívám z jiné perspektivy. Teď se na to můžu dívat z nadhledu a spíš pomoct radou Damiánovi, který to celé režíruje. Snažím se s ním od začátku konzultovat každou verzi scénáře a hlavně mu objasňuji, co jsem tím v první sérii myslel a jak by se postavy měly vyvíjet," popsal Ondříček.

​​Pro Vondráška je to velká výzva. "Snažíme se co nejvíc navázat na první sérii, abychom divákům ukázali tuhle nelehkou dobu novou optikou. Na Hasila čekají zásadní životní zkoušky, a zatímco první série se do velké míry věnovala jeho bezstarostnému mládí a chování, teď přichází na důsledky jeho konání. Diváci tak mohou očekávat, že přituhne," řekl.

[chooze:article;value:477993]

Tvůrci během natáčení zavítají na Šumavu, do Brna, Doksan, Rudolfova a na další místa. "Točíme po celé republice. V dnešní době už nejde tak jednoduše najít autentické lokace, takže to pro nás je cesta kolem naší země," přidal k tomu režisér.

Král Šumavy vzniká za finanční podpory Plzeňského kraje. "U těch dalších dvou sérií, které se teď natáčejí, byla ta volba jasná. Věděli jsme, že jdeme do kvality. Měli jsme jednoznačně pozitivní ohlasy nejen od diváků, ale i od zástupců Plzeňského kraje, kteří částečně rozhodují o udělení finanční dotace. Takže jsme byli nadšení, že můžeme být nápomocni i při vzniku dalších dvou řad," podotkl David Brabec z Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje.

"Příběh Krále Šumavy připomíná hrůzu doby, kterou si mnozí mladí lidé ani neumí představit. Podpořit takovou tvorbu proto považuji za důležité, abychom zachovali obrazem nejen svou historii, ale také překrásné prostředí Šumavy. A jsem velmi pyšný na to, jak atraktivní lokalitou pro filmaře Plzeňský kraj je. Věřím, že v budoucnu bude stoupat nejen podpora tvorby ze strany kraje, ale bude se více rozvíjet spolupráce s filmaři," uzavřel hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

TV Nova představila novou sérii Král Šumavy, symbolicky v Husinci (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.