Literární svět v slzách. Zemřela praneteř bratří Čapků, věznili ji komunisté

O smrti spisovatelky Marty Procházkové-Kastnerové informoval web Divadelní noviny. Praneteř bratří Čapků zemřela 21. září ve Virginii v USA. Ve Spojených státech žila od roku 1949, kdy se jí podařilo uprchnout z komunistického Československa. 

Martiny rodiče, Adolf Procházka a Helena Procházková-Koželuhová, byli před druhou světovou válkou právníci a členové lidové strany. Její otec za války uprchl před nacisty do Velké Británie a stal se členem československé exilové vlády. Matku Helenu v protektorátu dvakrát zatkli a krátce věznili v Terezíně. Po propuštění uzavřela fiktivní sňatek s Jiřím Wildem a se zbytkem rodiny žila do konce války na Slovensku.

[chooze:article;value:436794]

Po válce se k sobě manželé Procházkovi vrátili a Martin otec se stal ministrem zdravotnictví. Jenže po únorovém komunistickém převratu se rodina musela odhodlat k útěku ze země. Martu však policie zadržela a na několik týdnů uvěznila. Po propuštění se jí nakonec přece jen podařilo emigrovat.

O poválečném období Marta sepsala knihu s názvem S odvahou k pravdě, která byla plná jejích vzpomínek na matku Helenu. I ta byla literární autorkou. V roce 1961 vydala v Hamburku knihu pojmenovanou Čapci očima rodiny, která vzpomínala na život dvou geniálních autorů tak, jak je znali jejich příbuzní.

Zemřel spisovatel Milan Kundera. Jeho díla se proslavila po celém světě (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.