Frajírek v BMW překročil o 100 km/h rychlost a zabil dva lidi. Dovolal se až k Nejvyššímu soudu

Ve svém BMW si to v té době 20letý mladík hnal po silnici, kde je maximální povolená rychlost 70 kilometrů za hodinu, rychlostí asi 170 kilometrů za hodinu. Následně v křižovatce narazil do auta. 

V tom seděl řidič se spolujezdkyní. Žena zemřela na místě, muž svým zraněním podlehl v nemocnici.

Řidiče BMW Okresní soud v Havlíčkově Brodě na konci minulého roku pravomocně odsoudil ke třem a půl roku ve věznici s ostrahou. Kvůli příliš vysoké rychlosti totiž nebyl schopný zastavit své auto, kterým prudce narazil do toyoty před sebou. Tu tím odmrštil mimo silnici, kde narazila do dopravní značky.

[chooze:article;value:437886]

Mladík se ale dovolal k Nejvyššímu soudu. "Obviněný ve svém dovolání rozporoval zejména vyhodnocení přitěžujících okolností ze strany soudů. Podle jeho názoru mu byly při ukládání trestu opakovaně přičteny jako přitěžující i okolnosti, jež jsou zákonným znakem trestného činu, podmiňující použití vyšší trestní sazby. Dále obviněný namítal, že soudy nedostatečně přihlédly ke skutečnosti, že v době trestného činu byl osobou blízkou věku mladistvým, konkrétně mu bylo 20 let," vysvětlila mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství trest není možné snížit, jelikož dva lidé zemřeli. To brání snížení sazby na dolní hranici, tedy tři roky a podmíněný odklad.

[chooze:article;value:524849]

"Nejvyšší soud dovolání obviněného odmítl a konstatoval, že soud prvého stupně při ukládání trestu nepochybil. Hodnotil mimořádně hazardní, riskantní a bezohledný způsob jízdy obviněného přes jeho znalost uvedeného dopravního místa, tedy konkrétní charakter, intenzitu a závažnost jeho jednání, resp. porušení povinností obviněného jako řidiče motorového vozidla, jež bylo výlučnou příčinou vzniklého následku, a to aniž by skutečnost způsobení smrti dvou osob samu o sobě obviněnému přičítal dvakrát. Je zjevné, že řidičská arogance a agresivita obviněného projevující se opakovaným nerespektováním dopravních předpisů, a to přes opakovaný postih v podobě blokových pokut gradovala od dopravních přestupků až po způsobený smrtelný následek v posuzované věci," upozornila Tomíčková.

Nezkušený řidič tak hrubě porušil dopravní předpisy, které podle soudu de facto ignoroval. "Pokud za daných okolností soudy dospěly k závěru, že je třeba na obviněného působit nepodmíněným trestem odnětí svobody, nelze takovému závěru ničeho vytknout, tím spíše za situace, kdy trest byl vyměřen v možném rozmezí od tří do deseti let při dolní hranici zákonné trestní sazby ve výměře tři a půl roku," uzavřela Tomíčková.

Kromě toho, že mladík zůstává ve vězení, nadále platí, že osm let nesmí řídit žádná motorová vozidla.

O nehodě jsme před dvěma lety informovali. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.