Spousta mladých lidí pracuje načerno. Stát na daních přichází o miliardy

Jedním z takových je i 20letý Kryštof, který ve studiu pokračovat neplánuje a na smlouvu začal pracovat až po pěti letech, kdy si vydělával krátkodobými brigádami. "Takhle brigádně bez smlouvy jsem pracoval už od patnácti let. Finančně to je lepší asi bez smlouvy. Je to normální, přijde mi, že to dělá skoro každej druhej," svěřil se Kryštof. 

I přes to, že mladí často pracují pouze brigádně, dokáže je to uživit stejně jako práce na hlavní pracovní poměr. Jako výhodu vidí i to, že pokud nemají smlouvu, můžou z práce kdykoliv odejít.

Práce na černo je pro zaměstnavatele nelegální, i přesto se jí nebrání, a to protože je pro ně výhodná. Za své zaměstnance totiž nemusí odvádět daně. To ovšem pro zaměstnance může být v budoucnu problém. "Velké riziko je pro ty, kdo takto pracují v tom, že třeba nesplňují a nezapočítávají se ta odpracovaná léta do doby pro výpočet starobního důchodu. Samozřejmě nevzniká třeba nárok na dovolenou, nevzniká nárok na odstupné," vysvětluje ekonom Petr Studnička. 

[chooze:article;value:521115]

​Nevýhodné je to i pro samotný stát. Ten totiž kvůli této nelegální činnosti přichází až o miliardy korun měsíčně. "Tyto osoby neodvádí odvody, ať už pojistného na sociální zabezpečení, tak veřejné zdravotní pojištění. Zároveň se jejich příjem nedaní z daní příjmu fyzických osob," upřesňuje ekonom. 

Jedním z důvodů, proč tato generace nechce studovat ani pracovat, je především fakt, že se vyhýbají závazkům. "Ten jejich životní styl je hodně orientován na to být v digitálním prostoru, být na těch sociálních sítích a úplně neinklinují k tomu, aby vytvářeli ty klasické pracovní závazky," říká psycholog Tomáš Morávek. 

Hůř než Česká republika je na tom v této oblasti pouze Turecko, které vykázalo 33,47 procenta mladých lidí, kteří nepracují ani nestudují.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.