Klienti bank si zřejmě připlatí. Změny se mají dotknout úroků i úvěrů

Banky, pobočky zahraničních bank a družstevní záložny mají povinnost u České národní banky (ČNB) držet rezervy. Už čtvrt století to jsou dvě procenta z jejich finančních závazků. ČNB ale rozhodla, že přestane tyto rezervy úročit. "Povinné rezervy byly úročeny od ČNB sedmi procenty. Pro banky to ročně znamenalo zisky 8 miliard korun," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

Například Moneta Money Bank dostala na úrocích z rezerv měsíčně přibližně 40 milionů, větší Komerční banka 115 milionů. Banky se teď budou muset se ztrátou jistého příjmu vyrovnat.

"Přišlo to neočekávaně, v půlce účetního roku. Počkáme, jak zareaguje trh a nevylučujeme, že pokud i ostatní banky změní ceny úvěrů a úroků, že to uděláme taky," říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. "V budoucnu bude hodně záležet na objemu depozit a výši úrokových sazeb ČNB," vyjádřila se za Komerční banku její mluvčí Šárka Nevoralová.

[chooze:article;value:522768]

​"Odhadujeme, že na roční bázi by měl být negativní dopad na čisté úrokové výnosy bank v řádu jednotek procent," predikuje analytik Fio banky Karel Nedvěd. Jinými slovy, banky se nebudou chtít o dosavadní příjem jen tak připravit. Alespoň z části jim ztráty budou kompenzovat klienti.

"Může to mít vliv na kreditní a debetní úroky," objasňuje Studnička. Tento krok má České národní bance snížit výdaje a zároveň nepřímo podpořit i boj s inflací. Ke stejnému opatření sáhla v červenci i Evropská centrální banka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.