Piráti přitvrzují vůči STAN. Ve hře je i trestní řízení

Před dvěma lety bok po boku předstoupili Piráti a Starostové před novináře s tím, že do příštích sněmovních voleb jdou společně. Teď to ale vypadá, že společná loď začíná mít trhliny. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek totiž ve stranickém fóru vyzval předsednictvo strany, aby kvůli financování kampaně STAN požádalo o nahlédnutí do spisu ke kauze Dozimetr.

Od svých koaličních kolegů za to schytal vlnu kritiky. "Doufám, že se na uzavřeném pirátském fóru řeší i finance STAN, které odvádíme už druhým rokem na chod České pirátské strany v souladu s koaliční smlouvou. Je vidět, že u některých pirátů se úspěch neodpouští," prohlásil poslanec z hnutí STAN Josef Pech. 

[chooze:article;value:517557]

​"Dva roky řeší kroužkování a prachy jim tečou plnými kýbly. Ale co je ještě důležitější, najít každému Pirátovi teplé místečko a zaměstnat ve státu všechny své členy a členky," kopnul si do koaličních partnerů člen předsednictva STAN Matěj Hlavatý.

Michálek si podle Deníku N, který informace z uzavřeného fóra zveřejnil, stěžuje také na to, že měli před volbami Starostové zvýhodňovat své kandidáty. Piráti by tak podle něj měli požadovat veřejnou omluvu za porušení koaliční smlouvy.

"Piráti mají docela dost důvodů k tomu, aby vůči Starostům byli kritičtí. Nejenom jakým způsobem jim vyfoukli poslanecká místa, ale také protože Piráti jsou strana, která velmi dbá na transparentnost," vysvětluje politolog Jiří Pehe. "Piráti jdou nahoru a STAN jde dolů. Logicky oni nechtějí být zodpovědní za to, co STAN páchal," říká politická komentátorka Lenka Zlámalová. 

[chooze:article;value:524864]

​Předseda Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan chce na příští týden svolat koaliční radu, na které chce řešit právě i Michálkovo chování. "Nechci to komentovat skrze média, nemělo se to dostat ven. Jedná se pouze o vnitřní diskuzi," vyjádřil se Michálek. 

Kvůli možnému napojení členů hnutí STAN na skupinu okolo podnikatele Michala Redla obviněného v kauze Dozimetr chce vyvolat opozice hlasování o nedůvěře vládě. Hnutí ANO už prý sesbíralo dostatečný počet podpisů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.