Evropa se bojí invaze štěnic. Z Paříže se šíří i do dalších států

"Nikdo není v bezpečí, štěnice můžete chytit všude a dostat je domů," varoval Pařížany v televizním rozhovoru náměstek starosty Emmanuel Grégoire, který vyzval vládu, aby začala jednat. Pro hlavní město Francie jde o velký problém, mimo jiné proto, že už za deset měsíců hostí letní olympijské hry, na které přijedou lidé z celého světa.

Proč se z Paříže po západní Evropě štěnice šíří právě teď, není vědcům zcela jasné, někteří spekulují, že to souvisí s oteplením planety. "Globální oteplování k výskytu štěnic na západě výrazně přispívá. Hlavně v zemích, které navštěvuje velké množství turistů. A to pak představuje problém i pro značnou část našich obyvatel," uvedl mluvčí francouzské vlády Olivier Véran pro web France24

Kabinet prezidenta Emmanuela Macrona by kvůli katastrofě s hmyzem měl předložit speciální zákon k vyhubení škůdců. Tamní ministr zdravotnictví Aurelien Rousseau však v úterý prohlásil, že nechce přispívat k "všeobecné panice".

Rozšíření štěnic z Paříže se ale na internetu stalo i terčem mnoha podobně rychle se šířících vtipů. V krátkých virálních videích v narážce na štěnice poté, co v hotelovém vestibulu zaslechnou francouzštinu, začnou svůj pokoj zběsile dezinfikovat nebo se převléknou do ochranného skafandru. Realita ale podle všeho není tak humorná jako scénky ze sociální sítě TikTok.

[chooze:article;value:470618]

​Úřady ale zatím nemají jednotná pravidla, která by jim v boji proti hmyzu efektivně pomáhala, a rozhodnuté není ani to, kdo by měl za zneškodnění štěnic platit. Kousaví tvorové trápí hlavní město Francie pravidelně v letních měsících. Podle místních úřadů je situace ale rok od roku horší a za posledních pět let měl problém se štěnicemi každý desátý provozovatel ubytování.

Francie doufá, že se problému zbaví co nejdříve. A strašákem není pouze letní olympiáda. Paříž hostí v podstatě neustále nejrůznější mezinárodní akce. Tento týden také skončil věhlasný týden módy, na který se sjely celebrity z celého světa. A rozšíření opravdu nepříjemného parazita se obávají i odborníci v sousedním Španělsku. 

[chooze:article;value:524628]

"Zamoření štěnicemi už pomalu probíhá. Nejdříve byly jen ve věznicích, ale šíří se z nich ven. Každou chvíli si někdo stěžuje, že má štěnice doma. Podobně v Paříži by se to mohlo brzy hodně rozšířit i tady," sdělil deníku El Espaňol vedoucí odborník na parazity Španělské národní rady pro výzkum (CSIC) Óscar Soriano. "Je třeba si uvědomit, že Španělsko bylo opravdu zamořeno štěnicemi již v minulém století, a to až do padesátých let," doplnil s tím, že je tehdy vyhubilo až masové používání jedovaté látky DDT, která je škodlivá lidem.

Před štěnicemi varují i odborníci v Británii. Podle nich je třeba se připravit na to, že podobně jako cestující objevují štěnice ve vlacích TGV, mohli by je brzy potkat i v londýnském metru. "Lidé, kteří jezdí na jednodenní výlety do Paříže, se ani nemusí ubytovávat v zamořeném hotelu nebo se věnovat jiným rizikovým aktivitám a vracejí se s nimi. Paříž je jejich zdrojem posledních šesti let," upozornil pro web Independent mikrobiolog a odborník na výzkum štěnic David Cain s tím, že už nyní jsou v Británii významně rozšířené. 

Chlapce na dětském táboře poštípaly štěnice. Majitel to odmítal řešit (08/2022): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.