Tisíce lékařů už vypověděly přesčasy. Nemocnice budou muset omezit péči

Téměř šest tisíc výpovědí z prosincových přesčasů už podali lékaři napříč republikou. Sekce mladých lékařů České lékařské komory i další organizace volají po změnách v českém zdravotnictví.

"V současné době je to tak, že zdravotníci jsou také jenom lidi a v podstatě začínají řešit i svoje problémy. Spousta zdravotníků opravdu už nemůže," vysvětlila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Zdravotnické odbory požadují jak snížení počtu hodin přesčasů pro zdravotníky a lékaře, tak navýšení jejich platů. Nastavení dlouhodobě přijatelných podmínek je podle nich zásadní pro budoucí fungování českého zdravotnictví.

[chooze:article;value:524562]

​"Dorovnat finanční podmínky, jak bylo podepsáno v memorandu v roce 2011, znamená pro začínajícího lékaře 1,5násobek průměrné mzdy v zemi, pro toho nejzkušenějšího trojnásobek," řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Právě kvůli vypovídání prosincových přesčasů už mají ředitelé některých nemocnic těžkou hlavu. Budou totiž nejspíš muset omezit plánovanou péči.

"Nebude omezená akutní péče. To si nemůžeme dovolit. To je věc, přes kterou nejede vlak. A ten zbytek uzpůsobíme tomu, kolik lidí bude reálně na pracovišti," uvedl ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Praha David Feltl.

[chooze:article;value:524813]

​Ministerstvo zdravotnictví se snaží nepříjemnou situaci s nemocnicemi i lékaři řešit. "Já jsem si svolal všechny ředitele řízených organizací, vytvořil jsem pracovní skupinu a ti chystají krizové plány. Jsem si stoprocentně jistý, že žádná péče, akutní péče či urgentní péče, ohrožená nebude," zdůraznil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministr narychlo chystá i novelu zákona. Co by se stalo, kdyby se lékaři s ministerstvem nedomluvili, si ředitel Všeobecné fakultní nemocnice nechce ani představovat. "Když si představím úplně katastrofický scénář, že bude nedohoda a bude tenhle stav pokračovat, tak má celá společnost obrovský problém," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.