Pražští zastupitelé se hádají o metro D. Chtějí nás umlčet, ozývá se z opozice

Dostavba pražského metra D mohla být o více než dvě miliardy levnější. Dopravní podnik ale v tendru upřednostnil až druhou nejnižší nabídku. Na tuto skutečnost upozornil mimo jiné i člen dozorčí rady a pražský opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

"Za ty dvě miliardy korun by se daly postavit třeba čtyři velké školy, stovky bytů dostupného bydlení, které dneska chybí pro učitele, strážníky, mladé rodiny," vyjmenovává Prokop.

Podle ostatních členů dozorčí rady pražského dopravního podniku tím ale porušil mlčenlivost a smlouvu o výkonu své funkce. Předseda dozorčí rady a náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) tak na pondělí svolal mimořádné jednání s jediným bodem na programu. Tím je nedodržování povinnosti mlčenlivosti. Podle Prokopa jde o snahu opozici umlčet.

[chooze:article;value:524746]

"Já si nejsem vědom toho, že bych cokoliv porušil. Já se pouze ptám na nepříjemné otázky, což asi vedení magistrátu dneska vadí," brání se opoziční zastupitel.

"O svolání mimořádné dozorčí rady DPP mě požádali zástupci zaměstnanců dopravního podniku. Je to čistě jejich iniciativa. Jako předseda dozorčí rady jsem dle jednacího řádu povinen jejich žádosti vyhovět," odmítá slova o umlčování opozice Hřib.

[chooze:article;value:522066]

Průběh soutěže na zhotovitele dostavby kritizují i další opoziční zastupitelé. "Dopravní podnik se dotázal pouze jednou a pak tu nabídku vyloučil. Já říkám, že se mohl dotázat i podruhé, potřetí, a možná že by se tak všechny nejasnosti v nabídce vyjasnily a Pražané mohli získat levnější nabídku," říká třeba zástupce Adam Scheinherr (Praha sobě).

Dopravní podnik nejlevnější nabídku shodil ze stolu prý právě kvůli podezřele nízké ceně a nesplnění podmínek pro harmonogram stavby. S dostavbou metra D do Písnice se mělo začít už tento podzim. Podle pražského dopravního podniku se ale začne stavět nejdříve na jaře příštího roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.