Renáta Kellnerová je nejbohatší v Česku. Babiš si výrazně polepšil

[chooze:gallery;value:33448]

​V čele žebříčku stovky nejmajetnějších Čechů, který už pojedenácté sestavil magazín Forbes, je stejně jako loni Renáta Kellnerová s rodinou. Spravuje majetek v hodnotě 378 miliard korun, tedy o pět miliard méně než loni.

První desítka doznala významných změn. Na druhém místě skončil majitel energetické skupiny EPH Daniel Křetínský s 210,9 miliardami. Třetí je Karel Komárek, který ovládá loterijní společnost Allwyn, s majetkem ve výši 185,6 miliardy. Za ním se umístil majitel energeticko-těžební skupiny Sev.en Pavel Tykač (183,3 miliardy). Nezaostává ani pátý Babiš se 170,1 miliardy.

V první desítce zůstal i realitní podnikatel Radovan Vítek (149 miliard), zakladatel Alzy Aleš Zavoral (45,9 miliardy) a spoluvlastník Avastu Pavel Baudiš (45,9 miliardy). Nově se k nim přidali zbrojař Michal Strnad (45,9 miliardy) z CSG a Jaromír Tesař (40,6 miliardy), majitel hydroenergetického impéria Energo-Pro.

[chooze:article;value:507274]

V top stovce jsou čtyři nová jména. Na dělené 57. až 60. pozici se umístili zakladatelé tradingové společnosti FTMO Otakar Šuffner a Marek Vašíček. Stejně jako u vlastníka Eurowagu Martina Vohánky a spoluzakladatele Tipsportu Jiřího Dragouna se jejich majetek odhaduje na 8,8 miliardy korun.

Dalšími nováčky jsou zakladatel Centropolu Aleš Graf (6,7 miliardy) a dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín Lucie Večeřová (6 miliard).

Zakladatel Productboardu Hubert Palán, Ondřej Vlček z Gen.Digital (dříve Avast), majitel Kofoly Jannis Samaras, Zdeněk Studénka ze společnosti Signum, Martin Burda z Palace Capital nebo spoluzakladatel Livesportu Jiří Mareš zase ze seznamu vypadli. Jejich majetek se pohybuje těsně pod 3,6 miliardy korun.

Celkově se jmění nejbohatších Čechů zvýšilo o 367 miliard korun. Z loňských 2,1 bilionu vystoupalo na necelých 2,47 bilionu korun.

[chooze:article;value:498353]

"Stejně jako v předchozích letech jsme v naprosté většině případů jmění českých miliardářů řešili přímo ve spolupráci s nimi, tedy těmi, jimž patří. Zároveň při výpočtu vycházíme z veřejně dostupných informací o firmách, které vlastní, mluvíme s jejich CEO či finančními řediteli. Díváme se na zisky, obraty i dluhy firem – zkoumáme především auditovaná čísla za rok 2021 a pohyby na akciových trzích v prvních devíti měsících letoška. Sledujeme, jak se podobným společnostem daří v Evropě a ve světě, za kolik se podobné firmy v nedávné minulosti prodaly. Díváme se na cash flow," vysvětlil šéfredaktor magazínu Petr Šimůnek.

Hodnocení podniků konzultují s burzovními a finančními analytiky. "Zkoumáme trendy v jednotlivých odvětvích, vývoj na světových akciových či dluhopisových trzích. Vedle vlastnictví firem zkoumáme i soukromý majetek a investice a oceňujeme je, v drtivé většině případů však největší část jmění představují peníze uložené v podnikání, ve firmách," doplnil.

[chooze:article;value:498137]

Přesto ale upozornil, že se jedná o kvalifikovaný odhad, ne definitivní číslo. Specifické postavení mají ti, kteří se dostali do výběru nejmovitějších lidí světa amerického Forbesu. Jejich majetek nechávají tak, jak ho pro letošek ocenili společně s kolegy ze Spojených států.

"Výjimku pro letošek tvoří jmění Andreje Babiše – v době vydání celosvětového žebříčku dolarových miliardářů nebyly detailně známé a uzavřené výsledky loňského hospodaření jeho holdingu Agrofert, které se nakonec teď ukázaly být rekordní, nejvyšší v historii společnosti. Proto jsme se rozhodli jeho výsledek přepočítat. Přesto však i v jeho případě zůstáváme opatrní," upozornil Šimůnek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.