Prymula: Je nejvyšší čas na návrat roušek. Vyjmenoval, kde je máte nasadit

Dynamika růstu počtu nakažených slábne. Roman Prymula se proto hlavně snaží uklidnit veřejnost. "Nejdůležitější je sledovat pondělky, protože zahrnují částečně i čísla za víkend, kdy se testuje méně lidí. Za poslední dvě pondělí vzrostl počet nových případů ze 710 na 847. Z toho je vidět, že je tady setrvalý nárůst. Ale už to není ten exponenciální, jaký tady byl v týdnech ještě předtím," uklidňuje epidemiolog.

Máme se nyní začít bát covidu-19? Jen za minulý týden v Česku přibylo 3 193 případů…

Dochází k nárůstu počtu případů. Všem dospělým nad šedesát let i rizikovým osobám bych proto doporučil očkování. Tím myslím například osoby s kardiovaskulárním onemocněním, hypertenzí, diabetem a obézní s BMI indexem nad 35.

[chooze:article;value:524656]

Je už načase zavádět povinné roušky?

V době nárůstu případů rozhodně patří do nemocnic a zařízení sociální péče. Všechno ostatní je věc čistě dobrovolná, a pokud vím, tak ministerstvo zdravotnictví zatím žádné plošné opatření, s výjimkou doporučení očkování, neplánuje.  

Očkování ale zabránit šíření koronaviru nedokáže…

Ano. Používané vakcíny opravdu nemají schopnost vyvolat takzvanou sterilní imunitu. I očkovaní lidé mají schopnost virus šířit a mohou se i nakazit. Průběh nemoci u nich ale bývá výrazně méně závažný.

Zmínil jste nemocnice. Ale máme i jiná zdravotní zařízení. Například ordinace praktických lékařů či ambulantních specialistů…

Tam jsou roušky pochopitelně také správné, protože se tam můžeme nakazit čímkoli. Mohu tam přijít s nějakým neinfekčním problémem a nakazit se. A musíme si uvědomit, že roušky jsou důležité hlavně pro osoby, které jsou infikované a nechtějí zůstat doma. Dnes jim legislativa umožňuje volně se pohybovat. Zejména oni by měli chránit své okolí.

[chooze:poll;value:22cad12c1198dec48f77c4360d2cae7ef56158a2;layout:tn_nova]

Stačí i v tomto případě obyčejné textilní roušky, jako si lidé například šili na začátku pandemie covidu-19 v roce 2020?

Ano, i ty se ukázaly jako účinné a výrazně omezují šíření viru do okolí. Typické prudké vykašlávání i jednoduchá rouška spolehlivě zpomalí. Mikroorganismy přes ni sice prolétnou, ale rozhodně to nebude třeba na čtyři metry.

Co si myslíte o bezpočetných mutacích koronaviru? Aktuálně se hodně skloňuje například pirola.

Z té celé škály mutací je vidět, že už nedochází k nějakým zásadním změnám. Stále se jedná o mutace omikronu a průběhy onemocnění jsou velmi podobné. Každá nová mutace je co do šíření rychlejší. Klinicky ale tak závažné nejsou. Smrtnost je dnes někde na 0,1 procenta, a když to porovnáme se začátkem pandemie, tak to byla na úrovni dvou procent, tedy asi dvacetkrát vyšší.

Máte nějakou prognózu pro další šíření viru?

Nejdůležitější je sledovat pondělky, protože zahrnují částečně i čísla za víkend, kdy se testuje méně lidí. Za poslední dvě pondělí vzrostl počet nových případů ze 710 na 847. Z toho je vidět, že je tady setrvalý nárůst. Ale už to není ten exponenciální, jaký tady byl v týdnech ještě předtím, kdy ta čísla skákala i o sto procent. Nějakou dramatickou vlnu proto očekávat nemusíme a ani chřipka se zatím příliš neuplatňuje.

[chooze:article;value:522250]

Ještě před tím, než vypukla pandemie covidu-19, vytipovala Světová zdravotnická organizace jiné viry, které by mohly způsobit celosvětový problém. A šlo mimo jiné o virus nipah, který se teď šíří na jihu Indie. Je zrovna toto nějaký důvod k obavám?

Nemyslím si, že zrovna nipah je tím problémem, který by nás měl vyhubit. Je to ale vir, který má výrazně vyšší smrtnost než covid-19. Ve srovnání s koronavirem ale není schopen se tak dramaticky šířit. Opatrní samozřejmě být musíme, ale neřešil bych to ve smyslu nějaké pandemické hrozby.

Problémy po covidu má méně lidí, než se čekalo, ukázala studie (23/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.