Karel III., Cruise a stovky dalších. Všichni jsou potomci Přemyslovců, zjistil vědec

[chooze:gallery;value:33453]

Český vědec zveřejnil rodokmen všech evropských panovníků, který ukazuje, že jsou všichni prokazatelně příbuzní Bořivoje I. a dalších Přemyslovců, kteří přišli po něm.

"Šlo to vcelku jednoduše. Panovnické rody a vyšší šlechtické rody jsou zapsány, tedy jejich členové, v takzvaných gothajských almanaších, které jsou dneska z velké části elektronizovány. To znamená, že člověk, pokud má třeba placený přístup do genealogických databází, tak může prohledávat předky a potomky panovnických a šlechtických rodů. Je s tím samozřejmě spousta práce, ale výhoda je, že v mém případě nemusím chodit do matrik," řekl TN.cz.

Provázanost všech evropských panovnických rodů je podle něj obrovská. "Základní panovnické rody už někdy v patnáctém šestnáctém století byly provázány mezi sebou, takže už tenkrát byli všichni potomci všech, když to takhle zjednoduším," poznamenal.

[chooze:article;value:524472]

Takových rodokmenů by se proto dala sestavit spousta. "Mohli bychom dokázat, že všichni evropští panovníci jsou potomci švédských králů, norských králů, britských králů," upozornil.

Cesta, kterou příbuzenství s Přemyslovci dokázal, tedy není jediná možná. "Příbuzenství je vícenásobné. Já odhaduji, že současní příslušníci panovnických rodin by si mohli najít mezi sebou a svatou Ludmilou zhruba 500 unikátních cest," prozradil. Všichni jsou potomky například Karla IV. 

"Protože Zikmund Lucemburský byl vnukem Elišky Přemyslovny, tak i jeho vnučky Anna a Alžběta Habsburské, on měl jedinou dceru, kterou provdal do habsburského rodu, jsou často uváděny. Dobře se to přes ně zobrazuje. Od starší princezny Anny se tak dostáváme třeba do Nizozemí, do Dánska nebo do Norska, od mladší Alžběty se dostáváme třeba do Lucemburska nebo Lichtenštejnska," prohlásil. 

[chooze:article;value:523335]

Zrovna panovník Lichtenštejnska kníže Hans Adam II. je vnukem jedné z českých princezen.

Posledním českých králem byl Habsburk Karel I. "Kdyby se dnes teoreticky vrátila monarchie do českých zemí, panovníkem by byl jeho vnuk, který se taktéž jmenuje Karel," vysvětlil Nohel, který byl dříve předsedou strany Koruna Česká, jejímž cílem je obnova monarchie.

Právě kvůli provázanosti všech královských rodů by mohl každý člen teoreticky nastoupit na trůn ve všech evropských monarchiích. "Přirozeně i naši Habsburkové, kterých momentálně žije asi 600, by mohli vládnout v jakékoli evropské zemi. Jen kdyby ale zemřely či vzdaly se trůnu tisíce nebo desetitisíce lidí, které jsou v nároku před nimi," uvedl vědec.

[chooze:article;value:476927]

Přemyslovci ale nejsou předky jen panovníků. "Potomci rodů se často ženili a vdávali do úplně obyčejných rodin. Mezi potomky svaté Ludmily bychom nalezli různé básníky, spisovatele, herce, režiséry, prostě lidi, u kterých bychom to na první nečekali," překvapil Nohel.

Mezi potomky Přemyslovců tak jsou například i herec Tom Cruise, Kurt Cobain z Nirvany, Jim Morrison z The Doors či zpěvačka Whitney Houston. "Protože je to tisíc let vzdáleno, je přemyslovský původ něco, co populací prostupuje, a počet potomků Přemyslovců bude určitě ve společnost větší, než si myslíme," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.