Neapolí otřásají zemětřesení. Experti varují před erupcí sopky

V okolí vulkánu Flegrejská pole západně od Neapole vyděsilo lidi po pondělní 22. hodině zemětřesení, informovala radnice města Pozzuoli na facebooku. Právě tato sopka, která naposledy vybuchla v roce 1538, momentálně děsí mnohé seismology.

Nejedná se o první otřes v posledních dnech, minulý týden ve středu oblast zasáhlo největší zemětřesení za 40 let. Mělo sílu 4,2 magnituda.

"Vzhledem k tomu, že seismická aktivita v posledních měsících jen stoupá, nevidíme v tuto chvíli konec," upozornil pro TGCom24 předseda italského Národního institutu geofyziky a vulkanologie Carlo Doglioni.

V nejhorším případě podle něj může dojít k erupci sopky. "Situaci monitorujeme, ale nevíme, jak se vyvine," poznamenal. "V případě erupce nevíme, kde a kdy by k ní mohlo dojít. Ať už bude jakkoliv malá, způsobila by nepokoje ve společnosti," varoval.

[chooze:article;value:513073]

V okolí sopky žije asi půl milionu lidí, kteří by mohli být v ohrožení. "Flegrejská pole jsou aktivní sopkou, která v tomto období dýchá více než obvykle, což určuje seismicitu," vysvětlil pro stanici Sky tg24.

Seismologové už dříve před zemětřeseními varovali. Navrhli tenkrát začít kontrolovat bezpečnost škol a nemocnic. Italská vláda slíbila, že připraví plán pro případnou evakuaci.

Havajská sopka Kilauea chrlí lávu. Je jedna z nejaktivnějších na světě (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.